Sindikat traži zaštitu zaposlenih u socijalnoj skrbi

POVODOM jutrošnjeg oružanog incidenta u osječkom Centru za socijalnu skrb, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske zatražio je da se hitno riješi pitanje sigurnosti zaposlenih u socijalnoj skrbi.

U osječkom Centru za socijalnu skrb, koji se nalazi u samom središtu grada, jutros oko 8,30 sati za sada nepoznati muškarac iz pištolja je ranio ženu i muškarca.

Po neslužbenim informacijama, radilo se o postupku mirenja supružnika, pri čemu je navodno suprug, koji je ušao s pištoljem u zgradu, pucao u svoju suprugu i ranio još jednog muškarca.

Rad u ustanovama socijalne skrbi postao je rad visokog rizika. Incident u Osijeku nije jedini niti usamljen slučaj, već nasilje u ustanovama i nad zaposlenicima socijalne skrbi postaje pravilo, ističe sindikat u priopćenju.

Prošloga tjedna u Zagrebu je od infarkta preminuo odgajatelj u Odgojnom domu Dugave nakon incidenta sa štićenikom, prije nekoliko mjeseci u Centru za socijalnu skrb na Trešnjevci naoružana osoba stvorila je talačku krizu, a prije tri godine u Centru za socijalnu skrb Split socijalni radnik je ubijen na radnom mjestu.

Zaposleni u socijalnoj skrbi nemaju nikakvu zaštitu, ni ovlasti (štićenici im se smiju i kažu da im ništa ne mogu), niti pomoć u slučaju napada, čak ni minimalnu pravnu za otklanjanje posljedica napada, upozorava sindikat.

Stoga sindikat zahtijeva da se pitanje sigurnosti zaposlenih u socijalnoj skrbi hitno i učinkovito riješi.

Pročitajte više