Sindikat: u prodaji HT-a DT-u radnici su jedini gubitnici

REPUBLIČKI sindikat radnika Hrvatske ustvrdio je danas da objavljeni sažetak ugovora o prodaji dionica Hrvatskog telekoma (HT) Deutsche Telekomu (DT) pokazuje da su u čitavoj priči radnici jedini gubitnici.

Objavljeni sažetak samo je dio projekta kojim se "prodavalo obiteljsko srebro", jer nisu objavljeni najvažniji segmenti - koliki postotak dionica treba imati Vlada da bi mogla imati pravo veta i kad će dionice HT-a izaći na burzu, rekao je predsjednik sindikata Jadranko Vehar na konferenciji za novinare.

On smatra da se samo objavljivanjem cjelokupnog projekta može doći do pravih podataka o štetnosti ugovora.

"Čudno je kako je kod prve prodaje dionica, DT preko noći povećao svoju ponudu s 450 milijuna eura na 850 milijuna eura. Očito su napravljeni ustupci DT-u", ustvrdio je Vehar.

Također je upozorio da DT od ulaska u HT nije otvorio nova radna mjesta već samo popunjavao postojeća, a nije ispunio ni svoje obveze iz ugovora o ulaganju 748 milijuna eura.

Umjesto otvaranja novih radnih mjesta uvođenjem novih tehnologija HT je postao generatorom povećanja nezaposlenosti u Hrvatskoj, kaže Vehar.

Od 11.000 radnika, koliko ih je radilo u HT-u za vrijeme ulaska DT-a, krajem ove godine radit će ih tek oko 6.000.

Osim toga, bivši i sadašnji radnici HT-a i Hrvatske pošte koji imaju zakonsko pravo na otkup sedam posto dionica po povoljnijim uvjetima već šestu godinu čekaju da im se to omogući.

Vehar glavim krivcem za odugovlačenje drži DT koji vrši pritisak na Vladu da ne proda dionice radnicima kako bi se zaštitio položaj te tvrtke i onemogućilo radnicima da dionice prodaju trećoj osobi.

Ako sindikati ne pokrenu prosvjede i štrajkove, dogovor oko prodaje sedam posto dionica radnicima neće biti postignut ni ove godine, tvrdi Vehar.


Pročitajte više