Sindikat "V. Lenca": Plaće do kraja sljedećeg tjedna; radnici ponovno naposlu

POVJERENIK Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u "Viktoru Lencu" i predsjednik Štrajkaškog odbora Damir Bačinović kazao je danas kako mu je čvrsto zajamčeno da će radnicima sljedeći tjedan biti isplaćene sve četiri neisplaćene plaće te da je danas u manjem opsegu nastavljen rad u brodogradilištu.

Bačinović je rekao da mu je isplatu plaća danas zajamčio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji mu je u telefonskom razgovoru potvrdio da će Vlada izdvojiti 1,8 milijuna dolara za plaće za srpanj, kolovoz, rujan i listopad.

Vlada je jučer odlučila da više neće financirati brodogradilište te je predložila stečaj, a danas je Uprava taj prijedlog dostavila riječkom Trgovačkom sudu. Odlukom Vlade 1,8 milijuna dolara, prvotno namijenjenih financiranju poduzeća, bit će preusmjereni u Fond za radnička potraživanja.

Radnici štrajkaju od 24. studenoga jer im Uprava, po nagodbi postignutoj nakon štrajka u kolovozu, nije isplatila plaće za srpanj i dio plaća za listopad. Po Bačinovićevim riječima sindikati će popodne razmotriti i vjerojatno prihvatiti prijedlog da se štrajk i službeno stavi u mirovanje.

U "Viktoru Lencu" prije financijske krize, započete prije oko godinu i pol dana, bilo je gotovo 1200 radnika, a sada ih je oko 900.

(Hina) hšup dd

Pročitajte više