Sindikat "Viktora Lenca" proglasio izvanredno stanje

NA IZVANREDNOJ skupštini Sindikata metalaca u brodogradilištu "Viktor Lenac" danas je jednoglasno donesena odluka o uspostavi izvanrednog stanja u tom brodogradilištu.

Redovne aktivnosti sindikata stavljene su u mirovanje, a većinskim vlasnicima brodogradilišta upućeno je otvoreno pismo s pozivom da pomognu riješiti probleme u toj tvrtki, rekao je nakon skupštine predsjednik Sindikata metalaca u brodogradilištu Damir Bačinović.

U pismu se navodi da je Vlada ispunila sve zahtjeve vlasnika, ali da oni nisu ispunili svoje obaveze, te da radnici neće dopustiti da vlasnici bilo kakvom transformacijom tvrtke izvuku dio kapitala iz nje.

Otvoreno pismo vlasnicima brodogradilišta Sindikat je uputio i Vladi, uz poziv da i "nadalje instrumentima svoje zakonske moći pomogne tom poduzeću".

Takve je odluke podržao Sindikat metalaca Hrvatske i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

U sindikatu brodogradilišta smatraju da se vlasnici brodogradilišta - tvrtke Ella III i Montron Shipping Corporation Ltd talijanskog industrijalca Giancarla Zachella, IFC (dio Svjetske banke, Raiffeiesen banka i Njemačka razvojna banka (DEG) -ponašaju nekorektno.

Ako vlasnici uskoro ne osiguraju novac za nastavak razvojnog ciklusa i normalno poslovanje brodogradilišta, Sindikat će učiniti sve da zaštiti oko 1200 radnih mjesta i 1000 kooperanata i 600 zaposlenika dobavljača, kazao je Bačinović, predsjednik Sindikata metalaca u brodogradilištu.

Naime, za dovršetak druge faze razvojnog ciklusa brodogradilišta Vlada je nedavno, uz uvjet da ostatak potrebnog novca osiguraju vlasnici, putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj odobrila 17 milijuna dolara zajma.

U prvu fazu razvoja utrošeno je 74,8 milijuna dolara, a za dovršetak druge faze potrebno je ukupno 43,2 milijuna dolara. Vlasnici "Viktora Lenca" još se nisu izjasnili hoće li i kada osigurati ostatak potrebnog novca.

Konačna odluka o daljnjim ulaganjima i sudbini kostrenskog brodogradilišta očekuje se 6. lipnja za kada je zakazana skupština dioničara "Viktora Lenca".

Iz Uprave brodogradilišta danas je potvrđeno da su potkraj prošloga tjedna u cijelosti isplaćene plaće za travanj.

Pročitajte više