Općina Kostrena traži premještanje doka "Viktora Lenca"

PREDSTAVNICI Općine Kostrene izvijestili su danas da su Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja poslali zahtjev za uklanjanje tzv. doka 11 brodogradilišta "Viktora Lenca" s mjesta izvan uvale Martinšćice u kojoj se nalazi to brodogradilište.

Općina je zahtjev poslala preko odvjetničkog ureda 25. ožujka, a temelji ga na protupravnosti lokacije zbog suprotnosti s prostornim planovima, rekli su općinski čelnici na konferenciji za novinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također su najavili da će od Hrvatskog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo zatražiti da preispita valjanost certifikata ISO 14.0001 izdana "Viktoru Lencu". U općini smatraju da su prekršena načela te norme uvozom doka s azbestom, koji se ubraja u kancerogene i za okoliš opasne tvari.

Andrija Hrastec iz općinskog Odbora za zašitu okoliša kazao je da se zdravstveno stanje u okolici brodogradilišta ne prati 15 godina, ustvrdivši kako bi takvo praćenje pokazalo zašto je rak dišnih i probavnih organa u kostrenskim naseljima u blizini Martinšćice sve češći. Rekao je da je u zadnjih 20 godina 50 ljudi s tog područja umrlo od tih vrsta raka.

Brodogradilište je ove godine postavilo plutajući dok dug 270 metara izvan lukobrana brodogradilišta što je ogorčilo mještane i kostrensko općinsko vodstvo. S doka, uvezena iz SAD-a, izvađena je nakon sidrenja veća količina azbesta, a brodogradilište je najavilo da će taj azbest otpremiti na odlagalište u Austriju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara