Sindikat Vladi zamjera netransparentno zapošljavanje rukovodećih državnih službenika

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika Vladi zamjera netransparentan način depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, stoji u njihovom priopćenju.

Sindikat je nezadovoljan najnovijim brzopoteznim zapošljavanjem bivših državnih dužnosnika, te je predložio da se javni natječaji za rukovodeće službenike oglašavaju u barem jednom dnevnom listu i da se svi službenici podvrgnu jednakom selekcijskom postupku. Ti prijedlozi bi proces zapošljavanja zasigurno učinili transparentnijim. No, niti jedan od ta dva prijedloga nije prihvaćen.

Naime, nakon posljednje Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja u državnoj službi, znatno je olakšano državnim dužnosnicima zadržavanje njihovih rukovodećih mjesta, iako su nakon parlamentarnih izbora izgubili status dužnosnika, a nisu ga ni ponovno stekli imenovanjem na dužnost državnog tajnika.

Svi drugi službenici, koji ne spadaju u kategoriju rukovodioca, moraju proći višestruke provjere i selekcije. Dosadašnji državni dužnosnici mogu postati rukovodioci ako imaju potrebnu stručnu spremu, radno iskustvo i zadovoljavajuću diskrecijsku ocjenu čelnika državnog tijela, bez selekcija i provjera. A komisija koja odlučuje o njihovom zapošljavanju može imati samo dva člana.

D.M.

Pročitajte više