Sindikat znanosti o izdvajanju za znanost i obrazovanje

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja opovrgnuo je danas izjavu državnog tajnika za znanost Slobodana Uzelca da sindikat netočno tvrdi da Hrvatska za obrazovanje i znanost izdvaja godišnje 4,1 posto BDPa, kada je točan podatak o 4,8 posto BDPa.

Podatak o 4,1 posto BDP-a nije netočan, jer je sindikat govorio samo o izdvajanju za obrazovanje i znanost iz državnog proračuna, bez uključivanja sredstava lokalne uprave i samouprave, ističe se u priopćenju Sindikata znanosti.

Time smo uspoređivali podatke o subvencijama raznoj, osobito neuspjeloj proizvodnji iz proračuna, u visini od čak tri posto BDP-a, te pokazali da u državi ima novaca, samo je pitanje za koga, napominje sindikat.

Po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izdvajanja lokalnih zajednica za obrazovanje su oko 0,6 posto BDP-a, što ukupna izdvajanja približava podatku od 4,7 posto.

Radi cjelovitog informiranja javnosti valja reći da Hrvatska iz proračuna izdvaja 2,6 posto za osnovno i srednje obrazovanje, 0,9 posto za visoko obrazovanje, što je ukupno 3,5 posto te za znanstveno-istraživačku djelatnost tek 0,54 posto, naglašava Sindikat znanosti.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više