Sindikati HŽ-a: U ponedjeljak na 15 minuta zaustavit ćemo sve vlakove na prugama HŽ-a

U PONEDJELJAK, 15. ožujka svi vlakovi koji se nađu na prugama Hrvatskih željeznica bit će zaustavljeni na 15 minuta. Time su četiri sindikata HŽ-a najavila prvi prosvjed zaustavljanjem svih vlakova na prugama HŽ-a od 10.55 do 11.10 sati.

Prosvjed najavljuju "zbog problema u društvima nastalim podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica, koji se proteklih mjeseci sve jasnije očituju (nekoliko teških i tragičnih nesreća)", kao i zbog neuvažavanja tih sindikata kao socijalnih partnera, što se, kako navode, očituje u održavanju sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća zakazane za 15. ožujka u 11 sati.

Ovu akciju Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat strojovođa Hrvatske najavili su u dopisu Vladi i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odnosno premijerki Jadranki Kosor i ministru Božidaru Kalmeti.

Razlozi ovog petnaestminutnog zaustavljanja svih vlakova na HŽ-ovim prugama su: "neodgodiva potreba rješavanja problema neulaganja u željezničku infrastrukturu, katastrofalno loš vozni red koji je doveo do smanjenja broja putnika, a u konačnici do prijedloga ukidanja vlakova, odnosno obustave prometa na pojedinim pruga te neulaganje u vozne i vučne kapacitete (veliki broj izvanrednih događaja)".

Pročitajte više