Sindikati i uprava "V. Lenca" pregovaraju o isplati plaća

PREDSTAVNICI sindikata i Uprave brodogradilišta Viktora Lenca danas su nastavili pregovore o iznosu i rokovima isplate plaća, a konačan dogovor očekuje se do kraja ovoga tjedna, rekao je danas povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Damir Bačinović.

Po njegovim riječima pregovori su počeli prije nekoliko dana, a Uprava je potvrdila da je radnicima dužna isplatiti dio plaća za svibanj te plaće za lipanj, srpanj i kolovoz.

Bačinović je istaknuo da se istodobno vode i pregovori o novom kolektivnom ugovoru (KU). Prethodni KU koji je na snazi do kraja ovoga mjeseca raskinula je Uprava.

Predsjednik Sindikata brodogradilišta Viktora Lenca Tomo Biruš danas je rekao da se "u pregovorima nije daleko stiglo" te da je pregovarački odbor u kojemu su predstavnici dva sindikata brodogradilišta od Uprave zatražio da radnicima objasni poslovnu politiku i stanje u poduzeću.

Radnici Viktora Lenca 1. su kolovoza stupili u štrajk radi gotovo 2,5 neisplaćene plaće. Nakon sporazuma s Upravom štrajk je 6. kolovoza stavljen u mirovanje, a radnicima u dva obroka isplaćeno 6000 kn. Pozajmicu za isplatu koja je obavljena preko računa sindikata osigurao je pojedinačno najveći vlasnik brodogradilišta Giancarlo Zacchello.

Prema sporazumu, do 15. rujna trebao je biti utvrđen točan iznos i rokovi isplate neisplaćenih i sljedećih plaća.

Račun brodogradilišta blokiran je prije gotovo dva mjeseca, a blokirale su ga kooperantske tvrtke radi obavljenih, a neplaćenih poslova.

Direktor Ognjen Antunac danas je odbio odgovoriti kada bi plaće mogle biti isplaćene i komentirati tijek pregovora. Iz službe za odnose s javnošću rečeno je da je "direktor nakon nedavna imenovanja odlučio da poslovanje tvrtke više neće komentirati u medijima."

Pročitajte više