Sindikati naprasno sazvali referendum, Divjak: Dajemo im unaprijeđenu ponudu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SINDIKATI učitelja stigli su jutros na Markov trg.

Prvi je to od nekoliko poteza koji su najavili nezadovoljni činjenicom da se nije postigao dogovor s vladom unatoč dugotrajnom štrajku. 

Danas su se ispred zgrade vlade okupili zbog sjednice užeg kabineta vlade, a okupit će se i sutra kada je na rasporedu sjednica vlade. 

"Pozivamo sve članove da se izjasne i gromoglasno odbiju ovakvu ponudu vlade da oni nikad ne pomisle da ovakvom nultom ponudom mogu zaustaviti štrajk", rekao je šef sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec novinarima pred zgradom sabora. 

Dodao je kako sindikati od današnjeg sastanka ne očekuju ništa jer je "premijer izjavio da ne zna zašto su u štrajku kad su im već povećali plaće". Kazao je i kako postoji mogućnost da ako iz vlade dođe "dramatična ponuda", promijene svoje referendumske listiće i glasaju o toj novoj ponudi.

Branimir Mihalinec na jučerašnjoj je presici objasnio kakve će to aktivnosti sindikati imati pred vladom danas i u četvrtak.

"U srijedu ćemo održati konferenciju za javnost na kojoj ćemo predstaviti pismo učitelja saborskim zastupnicima, a u četvrtak ćemo sve te zastupnike podsjetiti kako bi trebali glasovati za proračun ako u njemu nisu ugrađena sredstva za plaće zaposlenih u obrazovanju", kazao je Mihalinec.

Divjak: Ponuda će biti unaprijeđena

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak uoči užeg kabineta vlade da će danas sindikatima biti predstavljena ponuda koja je unaprijeđena u odnosu na prethodnu, no nije željela otkriti njezine detalje.

"Ja sam još jedanput razgovarala i s premijerom i nadležnim ministrima rada i financija da vidimo što se još može unaprijediti u ponudi vlade. Mi ćemo danas još raditi na toj ponudi, ona će biti na Ministarstvu rada predana sindikatima. Ta ponuda je unaprijeđena u odnosu na prethodnu", kazala je Divjak.

Ministrica nije željela otkrivati detalje unaprijeđene ponude jer je, kaže, pristojno da ona bude prvo predstavljena sindikatima.

Sastanak s vladom

Sindikati su jučer bili nezadovoljni činjenicom da nije bilo sastanka s vladom, no taj bi se sastanak trebao održati danas. Prema dosadašnjim informacijama, trebao bi se održati u 16:30.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je u utorak poslijepodne kako vlada za današnji sastanak ima ponudu za sindikate.

"Mislim da je u redu da sačuvamo ponudu za sastanak i prezentiramo ono sve što možemo u ovom trenutku ponuditi, da li će biti kakvih odstupanja, vidjet ćemo u srijedu", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavljujući novi sastanak sa sindikatima.

"Mislim da bi bilo korektno da prvo prezentiramo sindikatima pa ćemo vidjeti kakvo će zadovoljstvo s druge strane biti", odgovorio je na pitanje može li reći više o ponudi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u Dnevniku Nove TV otkrio je što očekuje da će im vlada ponuditi.

"Očekujemo neku ponudu vlade, ono što smo čuli da je ministar Josip Aladrović izjavio ne daje nam za nadu da će se išta promijeniti", rekao je Mihalinec.

Pročitajte više