Sindikati: Problemi školstva ne smiju se lomiti preko leđa socijalne skrbi

U POVODU najava da će biti smanjene plaće pomoćnog osoblja u socijalnoj skrbi, dva sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi ističu kako je ´krajnje neprihvatljivo da se problemi školstva lome preko leđa socijalne skrbi´.

Izričito se protivimo smanjivanju plaća u socijalnoj skrbi jer za to nema nikakva realnog opravdanja, naglašavaju u priopćenju Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Samostalni sindikat zdravstva, MIO i socijalne zaštite Hrvatske.

Namjera Vlade da smanji plaće u socijalnoj skrbi kako bi utišala nezadovoljstvo u školstvu, neprihvatljiva je jer bi to značilo zadovoljavanje školstva, kao brojnijeg i jačeg, na račun socijalne skrbi, kao malobrojnije i slabije, tvrde sindikati.

Za time nema nikakve potrebe jer je Kolektivni ugovor za socijalnu skrb Vlada sklopila prije tri mjeseca, pa su sve plaće u okviru prošlogodišnje proračunske mase za plaće.

Osim toga, tvrde sindikati, uvjeti rada u socijalnoj skrbi i školstvu nisu isti.

Sindikat hrvatskih učitelja organizirao je dvodnevni štrajk u osnovnim školama tražeći povećanje plaća nenastavnog osoblja, a pritom se pozivao na plaće pomoćnog osoblja u socijalnoj skrbi, koje su više nego u školstvu.

Vlada je stoga najavila smanjenje plaća pomoćnog osoblja u socijalnoj skrbi kako bi se izjednačile s plaćama u ostalim javnim i državnim službama.

Pročitajte više