Sindikatu "Viktora Lenca" uplaćen novac za drugi dio plaća

VEĆINSKI vlasnik brodogradilišta "Viktor Lenac" Giancarlo Zacchello uplatio je danas na račun sindikata tog brodogradilišta 500.000 dolara, pa će radnicima sutra biti isplaćen drugi dio plaće od 3000 kuna, rekao je danas povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske i predsjednik Štrajkaškog odbora u tom brodogradilištu Damir Bačinović.

Vijest o uplati tog iznosa Bačinović je radnicima brodogradilišta prenio u popodnevnim satima nakon što su radnici negodovali zbog kašnjenja u isplati obećanog novca.

Po njegovim riječima, "u brodogradilištu je nakon ručka nakratko nastala štrajkaška atmosfera", pa je on od Uprave zatražio hitan odgovor hoće li i kada novac biti uplaćen. U međuvremenu, novac je prispio na račun sindikata, pa su napetosti smanjene, rekao je Bačinović.

Zbog neisplate dijela plaća za svibanj te lipanjskih i srpanjskih plaća radnici "Viktora Lenca" najavljivali su štrajk. U početku kolovoza postignut je sporazum između sindikata i Uprave po kojemu je svaki radnik do 1. rujna trebao primiti 6000 kuna. Novac je, kao pozajmicu od milijun dolara, u dva obroka obećao uplatiti Zacchello.

Prvi dio od po 3000 kuna radnicima je isplaćen sredinom kolovoza, a drugi je dio kasnio nekoliko dana.

Jedan od uvjeta, koje je za isplatu novca postavio Zachhello, bio je da Vlada aktivira dio državnih jamstava za izgradnju platforme Marica, što je sredinom kolovoza i učinjeno.

Pročitajte više