Širi se karlovačka Gradska knjižnica

Za proširenje karlovačke Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu pet milijuna, a Grad Karlovac 2,7 milijuna kuna, pa će gradnja početi već kroz dva ili tri mjeseca, najavili su danas na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu zamjenik gradonačelnika Martin Šimunić i direktorica knjižnice Nada Eleta.

Riječ je o gradnji druge i treće faze moderne knjižnice, a nastavlja se na postojeću 30 godina staru knjižnicu koja je bila prva namjenski projektirana i građena narodna knjižnica u Hrvatskoj, a za čiji projekt je arhitekt Mladen Vodička svojedobno dobio Nagradu grada Zagreba, rekla je direktorica knjižnice. Uz sadašnjih 1600 četvornih metara, knjižnica će po završetku radova imati ukupno 3700 četvornih metara.

Najviše će se proširiti dječji i glazbeni odjel te zavičajna zbirka, a stvorit će se uvjeti i za pohranjivanje novih medija te održavanje stručnih skupova. Bit će tu i kafić, primjerena garaža za novi bibliobus i drugi sadržaji.

Za sada je osigurano 7,7 milijuna kuna, pa radovi mogu početi, a završetak ovisi o tempu prikupljanja razlike do ukupno 10,2 milijuna kuna.

"Zatražili smo sredstva od Županije i drugih izvora, pa sam uvjerena da će knjižnica biti gotova u iduće dvije godine i dostatna za proširenje djelatnosti", rekla je Nada Eleta.

(Hina) xvhor yso

Pročitajte više