Sirija najavila vojno povlačenje iz Libanona, bez datuma

SIRIJSKA vlada najavila je u četvrtak skoro povlačenje svojih vojnika iz Libanona ne navodeći datum za početak tog procesa koji uvjetuje obećanjem libanonske vojske da "popuni prazninu", prenosi u četvrtak španjolski list El Mundo.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Walid al Muallim na konferenciji za novinare kazao je da je "Sirija spremna surađivati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom kako bi izvela tu misiju", prema rezoluciji 1559 Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je kako se žele osigurati "da će libanonska vojska popuniti prazninu nastalu povlačenjem".

Damask je povlačenje objavio dan nakon što je američki predsjednik George W. Bush, za posjeta Njemačkoj, rekao da čeka sirijski "odgovor" na rastuće pritiske za povlačenjem.

Pritisci su zaredali nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, za što su mnogi optužili sirijske tajne službe.

Sirija ima oko 14.000 vojnika raspoređenih uglavnom u dolini Bekaa na jugoistoku Libanona, prema mandatu Arapske lige od 1976., koja je Damask ovlastila pomoći okončati građanski rat koji je potrajao do 1989.

Damask nije ispunio odredbu o povlačenju 1991. prema sporazumu iz Taifa izgovarajući se da Izrael nastavlja okupirati "zonu sigurnosti" na jugu Libanona.

Pročitajte više