Sirijski pobunjenici napuštaju zadnje uporište u Istočnoj Guti

Foto: Hina, EPA

PRVI sirijski pobunjenici počeli su se povlačiti iz posljednjega pobunjeničkog uporišta, grada Dume u Istočnoj Guti, pošto je postignut konačan sporazum između Rusije i grupe sirijskih pobunjenika, a taj potez ulijeva nadu da će se sukob u enklavi uskoro završiti, izvijestili su državni mediji.

Riječ je o prvome ovakvom povlačenju iz opkoljene Dume. U njemu sudjeluju borci pobunjeničke grupe Failak al Rahman, koji su u subotu evakuirali nekoliko gradova što su ih držali pod kontrolom.

Najjača teroristička grupa Džaiš al Islam, koja pod kontrolom drži područje grada Dume u Istočnoj Guti, s Rusima dogovara uvjete predaje, dajući svojim borcima mogućnost napuštanja enklave ili sklapanja mira sa sirijskim vlastima.

Kasno u subotu postignut je sporazum o evakuaciji ranjenih članova obitelji Džaiš al Islama, civila i boraca, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

U skladu sa sporazumom, vladine institucije imat će pristup Dumi, a pobunjenici Džaiš al Islama pustit će sve zatvorenike koje drže u zatočeništvu. Zauzvrat će dobiti siguran izlaz iz enklave, izvijestila je SANA.

Prošli su mjesec snage sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada započele veliku operaciju čiji je cilj bio protjerati pobunjenike iz opkoljene Istočne Gute.

Promatrači smatraju da je sukob terorističkih skupina u Istočnoj Guti bio jedan od čimbenika koji je pomogao sirijskoj vojsci da postigne ono što je učinila u kratkom vremenu.

Pročitajte više