Sisak: Predstavljena akcija "Razminirajmo hrvatska polja´

TVRTKA ´BASF Croatia´, koja se bavi prodajom sredstava za zaštitu bilja i Zaklada Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) ´Hrvatska bez mina´ predstavili su danas u sjedištu HCRa u Sisku humanitarnu akciju ´Razminirajmo hrvatska polja´ čija je svrha razminirati i poljodjelcima na uporabu predati čiste i sigurne poljoprivredne površine.

U Hrvatskoj je minski sumnjivo 560 četvornih kilometara poljoprivrednih površina, od kojih je oko 200 četvornih kilometara plodnih polja.

Upravitelj Zaklade ´Hrvatska bez mina´ Branko Bošnjak rekao je da će Zaklada dati svu potrebnu logističku pomoć u akciji da se s plodnih poljoprivrednih površina uklone mine, a pomoćnik ravnatelja HCR-a Nikola Gambiroža najavio je da će HCR dati tehničku potporu projektu i utvrditi prioritetne minirane površine koje će se razminirati.

Predstavnik BASF-a Croatie Nikola Ettinger izvijestio je da su na ideju o humanitarnoj akciji za razminiranje poljoprivrednih površina - u kojoj će sudjelovati tvrtke koje se bave zaštitom bilja i poljoprivrednom proizvodnjom - došli sudionici 47. seminara biljne zaštite, koji je održan od 11. do 14. veljače u Opatiji.

Promidžbena kampanja za prikupljanje novca u humanitarnoj akciji ´Razminirajmo Hrvatska polja´ počet će polovicom ožujka, a na seminaru biljne zaštite u Opatiji, kao dobrovoljni prilozi sudionika, prikupljena su početna sredstva od 3.200 kuna.

Upravitelj Zaklade ´Hrvatska bez mina´ Branko Bošnjak izvijestio je o još jednoj akciji za razminiranje koja je počela prije mjesec dana.

To je zajednička akcija Agencije lokalne demokracije (ALD - predstavništva Kongresa lokalih i regionalnih vlasti Vijeća Europe) u Sisku i talijanske regije Veneto - pod nazivom ´I ja mogu razminirati jedan četvorni metar´ - u kojoj se prodaju bonovi za razminiranje od po jedan euro, Do sada je na taj način prikupljeno 50 tisuća eura.

Za tu humanitarnu akciju u Italiji vlada veliko zanimanje te će ove subote na poljoprivrednom sajmu u regiji Veneto biti organizirana prodaja bonova, rekao je Bošnjak.

Novac prikupljen u Italiji bit će namijenjen za razminiranje mjesta Mošćenica kod Petrinje, koje je tijekom Domovinskog rata bilo prva crta bojišnica i crta razgraničenja.

HCR i njegova Zaklada ´Hrvatska bez mina´ dobili su pozive iz Engleske i Njemačke gdje postoji zanimanje za organiziranje takve humanitarne akcije, naglasio je Bošnjak.

Izvijestio je i da je jučer u zagrebačkoj Skupštini Grada održan sastanak predstavnika Zaklade i sedam hrvatskih županija koje nisu zagađene minama, na kojem je dogovoreno da će se za oko mjesec dana pokrenuti svehrvatska akcija tipa ´I ja mogu razminirati jedan četvorni metar´.

U njoj bi se, prema očekivanjima Zaklade, moglo prikupiti nekoliko milijuna kuna s kojima će se razminirati minirane parcele u Sisačko-moslavačkoj županiji i drugim minama zagađenim županijama.

Pročitajte više