Pet godina HCR-a

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) danas je obilježio petu obljetnicu osnutka i vrlo uspješnog rada i djelovanja, a, kako je tim povodom rekao predsjednik Savjeta HCRa ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, u proteklih pet godina minski sumnjiva površina smanjena je s 13 tisuća četvornih kilometara na 1630 četvornih kilometara.

Ministar Vidović je na konferenciji za novinare istaknuo da je ´HCR u proteklih pet godina postao obrzac dobrog djelovanja, izrastao u respektabilnu instituciju koja je u međunarodnim okvirima prepoznata kao dobro osmišljenja, organizirana i kvalitetno vođena´. ´Zbog toga i HCR postaje mogući izvozni proizvod Hrvatske u vremenima kada u Hrvatskoj više neće postojati minski problem´, rekao je Vidović.

Vidović je podsjetio da je broj tvrtaka koje rade na razminiranju u pet godina porastao s tri na 39. Naglasio je i da ´Hrvatska i njezin HCR prvi u svijetu razvijaju standarde testiranja strojeva za razminiranje i pasa za otkrivanje mina´. Posebno je upozorio na činjenicu da se ´Hrvatska vrlo brzo opredijelila za samofinanciranje razminiranja i shvatila da nije dobro previše se oslanjati na međunarodne donacije ako razminiranje želimo brzo i učinkovito obaviti jer je riječ o nestabilnom izvoru sredstava koji može ovisiti o raznim okolnostima´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvijestio je da smo ´na dobrom putu da se dio klirinškog duga Ruske Federacije Hrvatskoj, u iznosu od 32 milijuna američkih dolara, kroz četiri-pet godina vrati razminiranjem dijelova hrvatskog teritorija´. Naveo je da je ´opći ugovor s Rusima potpisan, dok će se idućih godina potpisivati aneks ugovora za svaku godinu kojim će se precizno definirati površine koje će razminirati ruski pirotehničari, cijena razminiranja i ostali uvjeti angažiranja ruske tvrtke za razminiranje ´Emercom´´.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth rekao je da je u proteklih pet godina na uporbu predano više od 180 četvornih kilometara razminiranog prostora. Ove godine, od 14 županija s miniranim površinama, u potpunosti će se razmnirati minska polja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a iduće će se godine od mina očistiti još tri županije, iznio je Jungwirth.

Na poslove razminiranja od 1988. do ove godine utrošeno je više od 133 milijuna eura, priopćio je ravnatelj HCR-a. Od toga je 90,24 posto osigurano iz državnog proračuna RH, s tim što su iznosi potpore iz državnog proračuna u proteklih pet godina porasli za oko tri puta, dok je 9,76 posto ili 13 milijuna eura osigurano iz inozemnih kredita i međunarodnih donacija. Kao najveće donatore ravnatelj je istaknuo SAD i Europsku uniju i njihove vlade. Iznio je da je svakodnevno na poslovima razminiranja u Hrvatskoj angažirano oko 600 pirotehničara, 27 strojeva za razminiranje, 300 metal-detektora i oko 80 pasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara