sisak: sindikalisti tvrde da jurčić i linić opstruiraju prodaju sisačke željezare

Voditelj sisačkomoslavačkog Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) i predsjednik HUSova Siscia sindikata Sisak Rajko Mladenović danas je u Sisku prozvao ministra gospodarstva Ljubu Jurčića i potpredsjednika Vlade Slavka Linića da ´dovode u pitanje potpisivanje kupoprodajnog ugovora o prodaji Željezare Sisak ruskom 'Mečelju', što je bilo najavljeno za iduću srijedu ili četvrtak, 5. ili 6. veljače´.

On je na konferenciji za novinare naveo da će ´županijski ured HUS-a i Podružnica HUS-ova Hrvatskog sindikata metalaca u Željezari učiniti sve, ako treba pozvati sve radnike Željezare i građane Siska na mobilizaciju i javne prosvjede, ako se ne potpiše ugovor s ruskim ´Mečeljem´ jer je njihova ponuda najpovoljnija i najprihvatljivija, s obzirom da jamče zadržavanje svih 1700 radnika Željezare i pokretanje proizvodnje u Željezari 1. ožujka´.

Mladenović je rekao da je iz ´izvora bliskih Vladi i drugih povjerljivih izvora doznao da bi ugovor s ´Mečeljem´ mogao biti doveden u pitanje jer ministar gospodarstva Jurčić ima neke primjedbe na ponudu Rusa i nastoji zaustaviti potpisivanje kupoprodajnog ugovora s ´Mečeljem´´, te da misli da je na takvo Jurčićevo stajalište utjecao potpredsjednik Vlade Linić.

Glavni povjerenik HUS-ova Hrvatskog sindikata metalaca u Željezari Ivica Kenda iznio je ´da ih je posrednik u poslu s Rusima Edin Todorovac izvijestio o dvojbama ministra Jurčića, da su jučer i danas o komplikacijama u prodaji Željezare razgovarali s predsjednikom Mesićem, ministrima Jurčićem i Vidovićem, najavivši ´da će se, prema posljednjim informacijama, ugovor s ´Mečeljem´ ipak potpisati idućeg tjedna´.

Reagirajući na Mladenovićeve izjave, Ministarstvo gospodarstva u priopćenju kaže da ministar Jurčić ne opstruira prodaju Željezare. ´Naime, ministar Jurčić daje samo mišljenje, koje nije obvezujuće, o ponudama koje su stigle za kupnju Željezare Sisak. Ugovor o kupnji Željezare potpisuje Stečajno vijeće i stečajni upravitelj te tvrtke´, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više