SJ. KOREJA UVJETUJE NAPREDAK U PREGOVORIMA PROMJENOM STAJALIŠTA SAD-A

Sjeverna Koreja upozorila je u nedjelju da multilateralni pregovori o njezinu nuklearnom programu neće napredovati sve dok Sjedinjene Države ne promijene svoje tvrdo stajalište prema staljinističkom režimu u Pjongjangu.

Upozorenje, u kojemu se spominju argumenti već uobičajeni za sjevernokorejske vlasti, objavljeno je dan nakon drugog kruga pregovora šest zemalja u Pekingu koji je završio obećanjem o novom susretu prije kraja lipnja i osnivanju radne skupine.

"Šesterostrani pregovori nemaju nikakvog smisla ne promjene li Sjedinjene Države svoju politiku prema nama", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Pjongjang je također objavio da je američka vojska u veljači provela najmanje 200 špijunskih letova usmjerenih protiv Sjeverne Koreje, upozorivši kako je zbog toga prisiljen jačati svoje obrambene sposobnosti.

U međuvremenu, jedan južnokorejski dužnosnik izjavio je da će se prije novog kruga šesterostranih pregovora najvjerojatnije održati dva do tri sastanka radne skupine koja će razmatrati sigurnosna jamstva koja bi se mogla dati Pjongjangu odustane li od svojeg nuklearnog programa. Prvi sastanak trebao bi se održati u ožujku u Južnoj Koreji.

(Hina) xzt ybr

Pročitajte više