Sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

POD PREDSJEDANJEM predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije kardinala Josipa Bozanića u Uredu predsjednika Sabora danas je održana peta sjednica Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Glavna točka dnevnoga reda, kako je priopćeno, bila je rasprava o provedenom natječaju za arhitektonsko-urbanističko idejno rješenje buduće Crkve hrvatskih mučenika.

Glavni odbor prihvatio je zaključak Ocjenjivačkog suda, koji je za najbolje rješenje proglasio rad Nikole Bašića.

Na osnovi odluke Glavnog odbora akcije za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, 17. travnja 2004. bio je raspisan javni, opći i pozivni, anonimni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog idejnog rješenja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Rok predaje natječajnih radova bio je do 31. kolovoza 2004.

U zadanom roku stiglo je 28 rješenja. Pregledom prispjelih radova Ocjenjivački sud ocijenio je da oni nisu udovoljili svim zahtjevima natječaja.

Zaključeno je, međutim, da se mogu izdvojiti četiri natječajna rada, čijom bi se doradom mogla postići dobra arhitektonsko-urbanistička rješenja.

Da bi se do kraja sačuvala anonimnost autora, prijedlozi za doradu dostavljeni su preko javnog bilježnika u Gospiću Borisa Zdunića. Rok predaje dorađenih rješenja bio je do 15. studenoga.

Sva četiri autora ili autorske grupe dostavila su na vrijeme dorađena rješenja. Nakon što je Ocjenjivački sud 22. studenoga izabrao najbolje, otvorene su omotnice s adresama autora i utvrđeno je da su autori četiriju izdvojenih rješenja: Nikola Bašić iz Zadra, Vinko Penezić i Krešimir Rogina iz Zagreba, Dražen Pejković i Zoran Danilov iz Splita, te Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann i Neven Bilić iz Zagreba.

Ocjenjivački sud kao najbolje rješenje proglasio je rad Nikole Bašića.

Pročitajte više