Sjednica odgođena, BiH čeka Sanaderov prijedlog za Ploče

SJEDNICA Međudržavnog vijeća za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine neće biti održana 19. studenoga kako je prije najavljeno, a jedan od razloga odgode jest to što još nije utvrđen prijedlog novog sporazuma o statusu luke Ploče koji se očekuje od hrvatskog premijera Ive Sanadera, izjavio je u srijedu u Sarajevu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Predsjedništvo BiH, kako je objasnio Tihić, u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, odlučilo je odgoditi sjednicu Međudržavnog vijeća, koja je idućeg tjedna trebala biti održana u Sarajevu.

Takva odluka, kako se dodaje, slijedila je zbog potrebe realiziranja dogovora postignutih na prijašnjoj sjednici Vijeća, odnosno pripremanja sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima između Hrvatske i BiH te rješavanja statusa luke Ploče.

"Procijenili smo kako do 19. ovog mjeseca to nećemo uspjeti učiniti", izjavio je Tihić na konferenciji za novinstvo.

On je istodobno odbacio mogućnost da je na odgodu utjecalo i to što postoje razmišljanja kako je Međudržavno vijeće suvišno.

"Međudržavno vijeće može biti samo doprinos boljim odnosima sa susjedima", kazao je Tihić.

Odgovarajući na pitanje od koga se očekuje da potakne rješavanje statusa luke Ploče, bošnjački član Predsjedništva BiH je kazao kako to treba učiniti hrvatski premijer.

"Prema onome što mi je kazao (predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan) Terzić, premijer Sanader obećao je predložiti rješenje ovog problema", kazao je Tihić.

Terzić je s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom 2003. godine usuglasio prijedlog novog sporazuma o luci Ploče i prolazu kroz Neum, no taj je dogovor odbacilo Predsjedništvo BiH i to upravo na Tihićevo inzistiranje.

Tihić je tada tvrdio kako je nejasnom ostala mogućnost arbitraže u slučaju spora unutar upravnog odbora luke Ploče.

Terzić je pak za nedavnog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Bosni i Hercegovini kazao kako problem luke Ploče više nije u njegovoj nadležnosti, nego "u rukama onih" koji su odbacili njegov dogovor s Račanom.

Pročitajte više