Sanader otvorio seminar EBRD-a

UVODNIM riječima o hrvatskoj strategiji pripremanja za članstvo u EU, s naglaskom na decentralizaciju, premijer Ivo Sanader otvorio je u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Sheraton Regionalni seminar o financiranju razvoja lokalne i regionalne samouprave, u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Naš je cilj poticanje ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva", rekao je premijer Sanader.

Stotinjak sudionika seminara, predstavnika lokalne vlasti zemalja regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske te Srbije) pozdravio je i predsjednik EBRD-a Jean Lemierre. EBRD će, rekao je Lemierre, održati nekoliko seminara u prijestolnicama jugoistočne Europe prije godišnje konferencije o aktivnostima u regiji, predviđene za svibanj 2005.

Premijer Sanader istaknuo je kako hrvatska Vlada priprema dalju decentralizaciju u nizu područja, poglavito zdravstvu, socijalnoj skrbi, šumarstvu, poljoprivredi, vodnom gospodarstvu, a posebno je istaknuo fiskalnu decentralizaciju.

"Osobno sam uvjeren da će ovaj dvodnevni seminar pridonijeti bržem razvoju lokalne samouprave u cijelom ovom dijelu Europe", rekao je.

Sanader je i ovom prigodom opetovao da Hrvatska koja očekuje u prosincu na summitu EU određivanje datuma za početak pregovora o pristupu, ne bježi iz regije, već istodobno radi na dva kolosjeka. Prvi je ispunjavanje svih kriterija za otvaranje pregovora, a on očekuje da će datum za to biti određen do ožujka 2005., a drugi je odlučnost Hrvatske da svojim iskustvima pomaže ostalima u regiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski projekt neće biti završen bez uključivanja ovog dijela Europe", rekao je premijer.

U tom smislu on je najavio skorašnji posjet Beogradu gdje će potpisati bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, koji bi trebao pridonijeti normalizaciji odnosa Hrvatske i SiCG te stabilizaciji regije.

Dvodnevnim seminarom EBRD želi predstavnicima lokalnih uprava, predstavnicima različitih međunarodnih institucija i poslovnih ljudi, prenijeti iskustva stečena u sufinanciranju programa ISPA I PHARE zajmovima EBRD-a.

EBRD, najveći pojedinačni ulagač u Hrvatskoj, do kraja 2003. potpisao je ukupno 51 projekt u vrijednosti 1,2 milijarde eura podupire prvenstveno razvoj infrastrukture te privatnog sektora uglavnom malih i srednje velikih poduzeća.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara