SJEVERNA KOREJA NEĆE SE ODREĆI NUKLEARNOG ARSENALA

Sjeverna Koreja nikad se neće odreći svojega nuklearnog oružja i neće nastaviti pregovore o svojim atomskim programima ako Sjedinjene Države ne odustanu od "neprijateljske" politike, objavila je u subotu sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

KCNA je objavila taj neuobičajeni komentar i dodala da su otkrića o nekažnjenim nuklearnim pokusima u Južnoj Koreji 2000. i 1982. pokazuju kako službeni Washington ima dvostruke standarde: Sjevernu kritizira, ali Južnu Koreju razumije.

"Razumljivo je da se o nastavku pregovora više ne može razgovarati sve dok SAD ne odbaci svoju neprijateljsku politiku dvostrukih standarda prema DNRK-u (Sjevernoj Koreji), te da (Sjeverna Koreja) neće odustati od svojih nuklearnih snaga za odvraćanje", kaže se u vijesti agencije KCNA.

Agencijski komentar ima službenu težinu, ali Pjongjangu pruža i mogućnost da diplomatskim kanalima dođe do različite interpretacije.

SAD, Južna Koreja, Kina, Japan i Rusija zasad neuspješno pokušavaju organizirati pregovore šest strana na kojima bi nagovarali Sjevernu Koreju da posve odustane od nuklearnih ambicija u zamjenu za sigurnosna jamstva i pomoć u energentima.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više