Sjevernokorejski predsjednik Kim neće odustati od nuklearnog programa

SJEVERNOKOREJSKI predsjednik Kim Jongil kazao je prošlog mjeseca svom kineskom kolegi Hu Jintau da je Pjongjang spreman na zamrzavanje nekih svojih nuklearnih programa, ali neće potpuno odustati od njih, piše u ponedjeljak japanski list "Yomiuri Shimbun".

Ova je izjava u skladu s poznatim sjevernokorejskim stajalištem, a Kina je zabrinuta da bi to moglo uzrokovati sukob na šestostranim razgovorima o nuklearnim programima Pjongjanga koji će početi u srijedu u Pekingu.

Sjeverna je Koreja pristala sudjelovati na tom sastanku nakon što je Kim u travnju posjetio Peking.

U razgovorima s Huom 19. travnja Kim je kazao da Sjeverna Koreja neće ispuniti zahtjeve Japana, Južne Koreje i SAD-a da odustane od svog nuklearnog programa potpuno, nepovratno i na način koji se može provjeriti, piše list pozivajući se izvore u japanskoj vladi.

Kim je tada kazao i da Sjeverna Koreja traži nešto u zamjenu za zamrzavanje dijela svog nuklearnog programa, poput pomoći u energiji.

Sjevernokorejski je predsjednik kazao i da će Sjeverna Koreja nastaviti sa svojim nuklearnim programom za "miroljubive svrhe", naznačivši da će Pjongjang zamrznuti samo onaj dio nuklearnih programa koji se odnosi na vojnu svrhu, dodaje japanski list.

Kina, Japan, Sjeverna i Južna Koreja, Rusija i SAD održali su dva kruga razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu u kolovozu prošle i u veljači ove godine.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više