Skandalozno: DORH nije tražio da župan koji mlati ženu ide u zatvor

Foto: Ivica Galovic, Marko Lukunic/PIXSELL

KAKO doznaje Index, općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu predložilo je uvjetnu kaznu za požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je danas na Općinskom sud u Slavonskom Brodu proglašen krivim na suđenju za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.

Ovaj bivši HDZ-ovac danas je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, što znači da ne ide u zatvor osim ako u roku od dvije godine ne ponovi isto kazneno djelo.

Ukratko, Tomašević neće u zatvor jer je to tražilo Općinsko državno odvjetništvo koje po zakonu zastupa interese države.

>>Mlatio je, vrijeđao, ponižavao, davio...Ne ide u zatvor, pročitajte presudu

Davio ju, šamarao, prijetio da će joj rasparati grkljan...

Pri izricanju presude sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar detaljno je opisao djela nasilja nad suprugom Marom Tomašević, pa tako navodi da ju je župan Tomašević obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao, šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan.

Budući da je uvjetnu kaznu za Tomaševića zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, nazvali smo tamošnjeg općinskog državnog odvjetnika Egona Ljubičića.

"Ne možemo reći zašto je predložena uvjetna kazna, kolega je tako ocijenio"

"Nemam taj predmet, no koliko znam predložena je uvjetna kazna. Mi ocjenjujemo okolnosti djela, a kolega je ocijenio da je to primjerena sankcija. Ne možemo vam to objasniti, postoje određene okolnosti djela, ne možemo reći zašto je predložena uvjetna kazna. Kolega Jovan Vukomanović je tako ocijenio, iz svih utvrđenih okolnosti, a sud na temelju utvrđenog stanja donosi presudu", rekao je za Index Egon Ljubičić.

"Mislite da smo mi donijeli pogrešnu odluku što smo predložili uvjetnu? Ja vam kažem da to nije pogrešna odluka"

Na ponovljeno pitanje kako je moguće da je zatražena uvjetna kazna s obzirom na to da se zlostavljanje, kako je navedeno u presudi, odvijalo duže vrijeme.

"Ne možemo reći, imamo razne slučajeve nasilja u obitelji, u nekima je možda zlostavljanje bilo veće pa se tražio zatvor. Sve ovisi o okolnostima slučajeva", rekao nam je Ljubičić.

"Takve su bile okolnosti"

Potom smo ga još jednom podsjetili da je zlostavljanje trajalo duže vrijeme, da je Tomašević svoju suprugu gušio, šamarao je, prijetio da će joj prerezati grkljan. Pitali smo ga nije li to dovoljno teško zlostavljanje?

"Gospođo, vi mislite da smo mi donijeli pogrešnu odluku što smo predložili uvjetnu kaznu, ja vam kažem da to nije pogrešna odluka. Takve su bile okolnosti. I vi sad hoćete da vam ja objasnim zašto smo mi zatražili uvjetnu, pa ja vam to ne mogu objasniti. Ja nisam ni radio na tom slučaju", rekao je.

"Dobro, možete li nas onda spojiti s gospodinom Vukomanovićem koji je radio na tome?" pitali smo potom Ljubičića.

"Ne mogu, što ćete vi njega pitati? Tražit ćete da vam objasni zašto je predložio uvjetnu, pa ni on vam to neće moći objasniti. Odluka o uvjetnoj je donesena, a i sud ju je potvrdio. Dakle, vidite u obrazloženju presude zašto je sud donio takvu odluku. Gospođo, sve ovisi o tome kakve su bile okolnosti", rekao nam je Ljubičić.

Podsjetimo, sudac je detaljno opisao kako je Alojz Tomašević zlostavljao svoju suprugu Maru.

Govorio joj da je luđakinja, krava, mlatio je i davio

"Od listopada 2016. do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući u Ulici Dragutina Tadijanovića u Požegi, kada ga je, zbog sumnje da ima ljubavnu vezu s drugom ženom, supruga Mara Tomašević tražila da razgovaraju o tome i da se taj odnos prekine, negirao je takvu vezu i odbio razgovarati s njom. U nakani da je omalovaži učestalo je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je objema rukama za vrat i snažno stiskao te je šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan. Dana 17. srpnja 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva, a dana 2. listopada 2017. oko 21 sat u kuhinji obiteljske kuće, nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je l' te to kuja zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi u predjelu ušiju. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator i cvjetnjak, zadobivši tjelesnu ozljedu u vidu kontuzije desne nadlaktice", opisao je sudac koji je danas osudio Tomaševića na uvjetnu kaznu.

Dvije kazne od šest mjeseci, ukupno deset mjeseci zatvora uvjetno

Za kazneno djelo nasilja u obitelji za Alojza Tomaševića utvrđena je kazna od šest mjeseci, a za nanošenje tjelesnih ozljeda supruzi jednako toliko - što je preinačeno u jedinstvenu kaznu zatvora.

"Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Izriče mu se uvjetna osuda te jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Oštećena žrtva Mara Tomašević za imovinsko-pravnu štetu upućuje se na parnicu. Nalaže se optuženom Alojzu Tomaševiću podmirenje troškova kaznenog postupka u iznosu od sedam tisuća i četrdeset kuna u korist državnog proračuna, u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude", kazao je u izricanju presude sudac Slaven Vidmar.

Nakon suđenja Tomašević je rekao kao će se žaliti te da se ne smatra nasilnikom.

Pročitajte više