Škare Ožbolt: DC nema nikakve veze s "aferom Končar"

Predsjedništvo DCa na večerašnjoj je sjednici razmotrilo stranačke aspekte "afere Končar" i nedvosmisleno utvrdilo da ta afera nema nikakve veze sa strankom, izvijestila je nakon sjednice predsjednica stranke i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

"DC i njegova predsjednica s ovim slučajem nemaju nikakve veze", rekla je Škare Ožbolt, opovrgavajući odlučno nagađanja da je riječ o njezinu obračunu sa stranačkim kolegom, počasnim predsjednikom i utemeljiteljem DC-a Matom Granićem, kojega je USKOK krajem prošloga tjedna sumnjičio za posredovanje u primanju mita, na račun tvrtke "Končar elektroindustrija".

Istaknula je da je stranka od samog početka zauzela jasan stav prema tom slučaju, te da je "javno podržala djelovanje pravne države i politički informirala javnost".

Stranka je, kaže Škare Ožbolt, postupila i ljudski, uputivši predsjednika Glavnog odbora DC-a Slobodana Langa da obiđe obitelj Granić.

Podsjetila je da je "afera Končar" samo jedna u nizu afera u kojima su proteklih godina mnogi građani spektakularno privođeni, a zatim puštani na slobodu. "Ili su ti ljudi bili blaćeni, ili je pravna država ostala uskraćena", ocijenila je Škare Ožbolt, ističući da "tamo gdje je nanesena šteta ugledu pojedinaca, može se pokrenuti pitanje obeštećenja, ali tamo gdje je zakinuta pravna država, štetu trpimo svi".

Ti su slučajevi, smatra Škare Ožbolt, pokazali velike slabosti pravosudnog sustava, koje treba otkloniti kroz reformu pravosuđa.

Ocijenila je da je, nakon završetka zakonom propisane procedure u "slučaju Končar", "nužno točno utvrditi što u pravnom sustavu uzrokuje takve grube nespretnosti i kroz reformu pravosuđa otkloniti te uzroke kako se više ne bi događalo javno sramoćenje bilo kojeg građanina ili pravne države".

Na pitanje hoće li baš ovaj slučaj pokrenuti konkretne promjene u USKOK-u, odgovorila je da će Ministarstvo prvo temeljito izanalizirati slučaj, a zatim razmišljati o eventualnim promjenama.

Podsjetila je da je u tijeku izrada prijedloga izmjena i dopuna Zakona o USKOK-u, koji, smatra, po sadašnjem zakonu vrlo teško može funkcionirati.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više