Škare Ožbolt: Grupa zatvorenika u Lepoglavi ne štrajka glađu nego odbija hranu

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da grupa srpskih zatvorenika u Lepoglavi ne štrajka glađu, već samo odbija jesti hranu pripremljenu u zatvoru te se hrane u kantini.

"To nije štrajk glađu, riječ je o odbijanju zatvorske hrane, a ne odbijanju hrane općenito", izjavila je ministrica Hini, dodajući da se prema informacijama njenog pomoćnika za zatvorski sustav zatvorenici o svom trošku hrane u zatvorskoj kantini.

Nezadovoljni nerješavanjem njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi, 26 državljana SiCG, osuđenih zbog ratnih zločina od subote odbijaju hranu u Lepoglavskoj kaznionici.

Ministrica je dodala da će o mogućem transferu tih zatvorenika iz Lepoglave u kaznionice u Srbiji i Crnoj Gori u petak razgovarati s ministrom za ljudska prava i prava manjina SiCG Rasimom Ljajićem.

"Razgovarat ćemo o mogućnostima koje predviđa Konvencija o transferu zatvorenika, čiji su potpisnici obje države", rekla je Škare Ožbolt.

Podsjetila je da je temeljem te Konvencije u Hrvatsku već prebačen hrvatski državljanin Mladen Mirković, koji je u Crnoj Gori osuđen na 15-to godišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Škare Ožbolt je rekla da prilikom jučerašnjeg posjeta Beogradu dogovoren tek početak pregovora o premještanju zatvorenika dok nikakvi konkretni dogovori osim toga još nisu postignuti.

Pročitajte više