Škare-Ožbolt: Protiv objave transkripata do sada se ništa nije poduzimalo, a postoje tijela koja to trebaju istražiti

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt osudila je danas objavu transkripata o prisluškivanju u aferi "Granić" jer, kako je izjavila na tiskovnoj konferenciji u Zadru, objava transkripata postala je tradicija protiv koje se do sada nije ništa poduzimalo, a postoje nadležna tijela koja bi trebala istražiti odakle "cure" podatci.

Ministrica Škare-Ožbolt posjetila je danas Županijski i Općinski sud u Zadru, a nakon toga je na tiskovnoj konferenciji na upite ponovila da je još prije dva mjeseca predložila i zatražila promjene Zakona o Uskoku. Uskok nije onakav kakav bi trebao biti, rekla je ministrica i dodala da ga treba ojačati za borbu protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca.

Županijski je sud ocijenila jednim od najdjelotvornijih u Hrvatskoj, a, kako je rekla, treba povećati učinkovitost općinskih sudova u Zadarskoj županiji. Istaknuvši da treba poboljšati radne uvjete zadarskog pravosuđa, spomenula je preseljenje sudskih ureda u sadašnje prostorije POA-e koja se za nekoliko mjeseci seli u nove prostore.

Ministrica je u nastavku rekla da je u nekim prijepornim slučajevima uknjižbe u Zemljišno- knjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru Ministarstvo pravosuđa provelo nadzor koji je pokazao da na Odjelu nije ništa prijeporno. Ministarstvo će brzo reagirati na svaki prigovor građana u prijepornim ili sumnjivim slučajevima, dodala je ministrica.

Na upit što je Vlada učinila da ospori neprihvatljiv sadržaj haaških optužnica Vesna Škare-Ožbolt je rekla da se okupljaju stručnjaci koji će poslužiti Hrvatskoj da iskoristi sva pravna sredstva za pobijanje neprihvatljiva sadržaja optužnice.

Ponovila je da je hrvatsko pravosuđe potpuno spremno preuzeti neke slučajeve Haaškog suda, najavivši da će već 21. svibnja biti održan sastanak s predstavnicima toga suda. To će biti prvi u nizu seminara na kojima će se raspravljati o razlikama u pravosuđima, rekla je ministrica.

Svi županijski sudovi u Hrvatskoj mogu suditi za ratne zločine, a istrage će se provoditi u četiri istražna centra, rekla je Vesna Škare-Ožbolt na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru.

(Hina) ximar yvkn

Pročitajte više