Skopje: Počela međunarodna konferencija "Od Jadranske povelje do punopravnog članstva"

U SKOPJU je u petak počela dvodnevna međunarodna konferencija o temi "Od Jadranske povelje do punopravnog članstva" na kojoj sudjeluju predstavnici Hrvatske, Makedonije, Albanije i Sjedinjenih Američkih Država, zemalja potpisnica Jadranske povelje, kao i predstavnici atlantskih asocijacija iz Mađarske, Turske, Bugarske i Rumunjske. Ova konferencija održava se dan poslije ministarskog sastanka zemalja potpisnica Jadranske povelje.

Jadranska povelja je pravi put za ulazak u NATO ali prije toga svaka zemlja treba u potpunosti provesti reforme i međusobno surađivati, što će im osigurati pozivnicu za ulaz u NATO u razdoblju od 2006. do 2007. godine, rekao je Randy Schoynemann predstavnik američkog NATO komiteta. Neophodna je suradnja i sa ostalim zemljama zapadnog Balkana koje se, smatra on, trebaju pripremati za Partnerstvo za mir i krenuti putem zemalja Jadranske povelje.

Najavljujući akcije koje će inicirati Hrvatska kao sljedeći predsjedajući unutar Američko-jadranske povelje, koordinator za odnose sa NATO-om, pri Ministarstvu vanjskih poslova RH, Pjer Šimunović je uz ostalo rekao da će se razmotriti mogućnost većeg zajedničkog sudjelovanja u mirovnim operacijama NATO-a . Po njegovim riječima, već se razrađuje ideja o zajedničkoj medicinskoj misiji koja bi bila upućena u Afganistan.

Šimunović je također rekao da je Američko-jadranska povelja otvorena za suradnju, ako su Srbija i Crna Gora, te Bosna i Hercegovina spremne i sposobne slijediti put kojim su krenule Hrvatska, Makedonija i Albanija.

Nakon svih kriza koje su se događale na Balkanu, Europi i SAD-u je jasno da je potpuna stabilizacija tog prostora nužna za dugoročnu stabilnost Europe i zato je angažman međunarodne zajednice dugoročan u smislu osiguranja mira i pronalaženja trajnog političkog rješenja za Kosovo i prema tome očita je predanost Zapada da se taj prostor sredi i integrira u euroatlantske integracije, onim ritmom kojim su te zemlje spremne ulaziti u NATO i Europsku uniju, zaključio je Šimunović.

(Hina) xmda ybs

Pročitajte više