Skoplje: Mješovita komisija o slobodnoj trgovini RH i Makedonije

U SKOPLJU je u srijedu održana osma sjednica Mješovite komisije o slobodnoj trgovini između Hrvastke i Makedonije na čijem su dnevnom redu bili neki problemi koji opterećuju uspješnije provođenje Ugovora o slobodnoj trgovini. 

Prema riječima Olgice Spevec, pomoćnice ministra gospodarstva koja je predvodila hrvatsko izaslanstvo, Makedonija se zadnjih godina pridržavala u potpunosti odredbi ugovora, naročito u odnosu na porezni tretman hrvatskih proizvoda. Naime, rekla je ona, prošle godine smo se dogovorili o smanjenju ili ukidanju nekih pristojbi kako bi imali stvarno slobodnu trgovinu, što je dalo rezultate i razmjena je povećana, a prvi put nakon četiri godine sada u svibnju Hrvatska je ostvarila i suficit. Međutim, rekla je Spevec,to nije postignuto povećanjem izvoza prehrambenih proizvoda jer je makedonska carina od početaka 2003. počela naplaćivati sto eura za svaki naimenovani proizvod što je strašno opterećenje posebno za mliječne proizvode koji se ne mogu izvoziti u velikim količinama, jer imaju rok trajanja samo mjesec dana. To je dovelo do toga da se kvota nekih proizvoda ne koriste koliko bi trebalo i mi smo inzistirali da se ovaj problem riješiu. Drugi problem, istaknula je Olgica Spevec, je izvoz cigareta koje je bivša makedonska vlada tretirala kao svaku stranu cigaretu, i tek prošle godine smo se dogovorili o ukidanju poreza i za ovaj proizvod, s tim što je Tvornica Rovinj kupila makedonski duhan u vrijednosti od četiri milijuna dolara. Međutim, sada se javlja nova barijera, jednostavno hrvatske cigarete ne mogu ući u kanale distribucije, kojima se prijeti da ih ne smiju prodavati. Mi smo tražili da se od nadležnih organa makedonske vlade to riješi, jer ćemo u suprotnom imati štete i jedni i drugi. Pogotovu što i Makedonija može u Hrvatskoj prodavati cigarete i zato je dobila kvotu od 180 tona. Međutim, ona to ne koristi, dok Hrvatska ima kvotu od samo deset tona i zahtijevali smo povećanje na 30 tona ali makedonska strana to zbog MMF-a ne može odmah prihvatiti nego tek početkom 2004.

U vezi izvoza nafte, jer kao što je poznato ulaskom grčke kompanije Helenikpetroleum u skopsku rafineriju, hrvatska nafta je bila izbačena s makedonskog tržišta, dogovorili smo se da se s potpuno potpuno liberaliziranim izvozom također krene početkom iduće godine.

Makedonija je imala nekoliko primjedbi, među kojima na registraciju nekih lijekova i na naredbu o uporabi mesnog brašna u prehrani životinja na što je naša veterinarska uprava već pripremila izuzeće Makedonije iz te naredbe, izjavila je Olgica Spevec.

Pročitajte više