skup o varaždinskom misionaru i istraživaču ferdinadu konšćaku

U dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu danas je počeo dvodnevni međunarodni znanstveni skup u povodu 300. obljetnice rođenja Varaždinca Ferdinanda Konšćaka, isusovačkog misionara i istraživača Donje Kalifornije, koji je otkrio da je Kalifornija poluotok, a ne otok kao što se do tada vjerovalo.

Skup je počeo točno na dan Konšćakova rođenja, a nastavlja se sutra u Zagrebu u palači Matice hrvatske, središnjica koje je uz varaždinski ogranak i organizator skupa.

O razlozima odlaska svećenika kao Božjih izaslanika u misije govorio je varaždinski biskup msgr. Marko Culej.

O trima knjigama o Konšćaku govorio je mr. Denis Peričić, suautor jedne od njih, knjige objavljene u Meksiku u suradnji s Meksikancem Carlosom Lazcanom koji je također došao na skup u Varaždinu. Knjiga na španjolskom "Fernando Consag, tekstovi i svjedočanstva", autora Lazcana i Peričića, objavljena je u Meksiku, a nije prevedena na hrvatski. Lazcan je pet mjeseci pješice išao po Donjoj Kaliforniji putovima Ferdinanda Konšćaka, koji je poznatiji u Meksiku nego u Hrvatskoj. U meksičkom gradu Ensenadi po velikom istraživaču nazvana je i jedna avenija.

Druge dvije knjige su u različitim vremenskim rasponima objavila dva autora pod jednakim imenima "Ferdinand Konšćak (1703. do 1759.), misionar i istraživač". Autori tih dviju knjiga su Tomislav Gabrić, inženjer koji živi u Kaliforniji, te dr. Damir Zorić iz Zagreba kojemu je to doktorska disertacija.

Mr. Denis Peričić je govorio o varaždinskim, odnosno hrvatskim korijenima istraživača. Ferdinand Konšćak je nakon školovanja u Varaždinu, Zagrebu, Grazu i Budimpešti kao mlad isusovac otišao u misiju u Donju Kaliforniju, koja danas najvećim dijelom pripada Meksiku. Povjereno mu je vođenje triju znanstveno-istraživačkih ekspedicija, tijekom kojih je utvrdio kako je Kalifornija poluotok, a izradio je i poznati zemljovid, pobivši dotadašnje mišljenje o Kaliforniji kao otoku.

Konšćakovi dnevnici u kojima je u tančine opisao običaje i život indijanskih plemena, ali i biljni i životinjski svijet, te geološke i druge osobitosti Kalifornije, još su za njegova života objavljeni na španjolskom i engleskom jeziku.

Pročitajte više