Skupljač umjetnina Saatchi otvara novu galeriju u Londonu

JEDAN od vodećih kolekcionara moderne umjetnosti Charles Saatchi otvorit će idućeg mjeseca svoju novu galeriju u središnjem Londonu.

Za 15. travnja, dva dana uoči otvaranja, Saatchi je tim povodom najavio održavanje prigodne svečanosti s mnogobrojnim slavnim i uglednim gostima, javio je BBC.

Saatchijeva galerija bit će smještena na južnoj obali Temze u nekadašnjoj zgradi gradske vijećnice, između dva zdanja galerija Tate - Tate Modern i Tate Britain. U njoj će, prema najavama, biti izložena najvažnija svjetska djela moderne umjetnosti.

Galerija će biti otvorena retrospektivom djela Damiena Hirsta, a slijedit će izložbe Tracey Emin, Sarah Lucas i Jenny Saville.

U bivšoj upravnoj zgradi londonskog gradskog vijeća, koja od 1986. ne služi toj svrsi, danas se također nalaze poslovni prostori, londonski akvarij, izložba Salvadora Dalija, dva hotela i više restorana, a u neposrednoj blizini je i milenijski kotač-vidikovac Londonsko oko.

Saatchi, koji je svoje bogatstvo stekao reklamama, jednom je prigodom izjavio kako smatra da će neobične sobe u (bivšoj) gradskoj vijećnici biti pravi izložbeni prostor za djela poput Hirstova ´morskog psa´ ili ´kreveta´ Tracey Emin.

´Ne želim da umjetnici u koje vjerujem čekaju dok ne postanu umirovljenici da javnost dobije prigodu vidjeti njihova djela na velikim izložbama´, kazao je Saatchi.

Novu galeriju neki doživljavaju kao izravan izazov galeriji Tate, no uprava Tatea javno je pozdravila otvaranje novoga muzeja na južnoj obali Temze.

Pročitajte više