Skupovi za zatvaranje Guantanama diljem svijeta

ANTIRATNI aktivisti prosvjedovali su diljem svijeta zahtijevajući zatvaranje zloglasnog američkog zatvora na Kubi, Guantanama, izvještavaju strane agencije.

Jedan bivši zatvorenik i rodbina drugog zatvorenika prosvjedovali su na petu godišnjicu prvog zatočeništva u "ratu protiv terorizma". Protest je održan na kraju kubanskog vojnog područja koje graniči s američkom bazom, jer ih kubanske vlasti nisu pustile dalje.

Ipak, dvanaestero prosvjednika reklo je da su zadovoljni što su došli toliko blizu toj, kako kažu, međunarodnoj sramoti. Pozvali su svijet da napravi pritisak na SAD kako bi zatvorio Guantanamo.

Novi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovio je poziv na zatvaranje Guantanama svog prethodnika Koffija Annana.

Human Rights Watch također je naložio SAD-u da zatvori zatvor. "Već je odavno došlo vrijeme da se zatvorenici Guantanama ili dovedu pred sud ili oslobode." - piše u priopćenju organizacije.

Asif Ibal, bivši zatvorenik koji je bio zatočen u Guantanamu dvije i pol godine i nakon toga pušten bez ikakve optužbe, rekao je da "njegova braća unutra nikada ne smiju izgubiti nadu."

Kompleks je sagrađen unutar američke baze na Kubi nakon invazije na Afganistan, kako bi se ispitivali "neprijateljski borci". Odnos osoblja prema četiristotinjak zatvorenika i neizvjesnost njihove sudbine izazvali su međunarodno zgražanje i osudu.

Očekuje se da će oko 75 zatvorenika zatvora na Kubi biti dovedeno pred sud. Ostali su zatočeni iz nepoznatih razloga i bez osude. Bushova administracija stajališta je da je Guantanamo "vitalno oruđe u njihovom ratu protiv terorizma."

Protesti su održani diljem svijeta, između ostaloga u Rimu, Londonu, Tokiju i New Yorku.

V.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više