Skupština Dubrovačko-neretvanske županije protiv potvrde sporazuma

SKUPŠTINA Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatila Deklaraciju kojom se protivi ratifikaciji "Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij RH u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BH u Neumu" smatrajući ga neprihvatljivim za održivi razvoj pločanske luke i štetnim za ukupan razvoj te županije, te zato od Sabora zahtijeva da Sporazum iz 1998. ne potvrdi i proglasi ga ništavnim.

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije drži opravdanim i svrhovitim da je potrebno zasebnim ugovorima urediti provoz kroz hrvatsko državno područje u pločansku luku i iz luke te kroz bosanskohercegovački koridor u Neumu isključivo na gospodarsko-tržišnim načelima, što će biti interes i za Hrvatsku i za BiH, a neće dovoditi u pitanje suverenost ni teritorijalnu cjelovitost dviju država, stoji u tekstu usvojene Deklaracije.

Sporazum o slobodnom tranzitu kroz hrvatski teritorij i luku Ploče i iz nje i kroz teritorij BiH u Neumu Hrvatska i BiH su potpisale u Zagrebu 1998. Parlament BiH Sporazum je potvrdio, a Hrvatski sabor to nije učinio zboz prijeporne odredbe u članku 9. po kojem bi u Povjerenstvu za nadzor luke Ploče bila po trojica članova iz svake države, a sedmi član, odnosno arbitar, predstavnik međunarodne zajednice. Kako je prošli tjedan izjavio predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac, Hrvatska želi istodobno potvrditi i Sporazum i aneks kojim se mijenja prijeporni članak 9., t.j. da se obje države odriču sedmog člana, arbitra, i obvezuju se da će svaki spor rješavti pred ad hoc arbitražom.

Na današnjoj županijskoj skupštini u povodu potpisivanja protokola (12. travnja na Brijunima) između hrvatske Vlade i Ministarskog vijeća BiH o pokretanju postupka za izmjenu članka 9. Sporazuma sudjelovao je i načelnik Odjela za susjedne zemlje i voditelj povjerenstva za granične prijelaze za BiH u Ministarstvu vanjskih poslova Filip Vučak.

Vučak je vijećnike izvijestio o pregovorima s BiH, kazavši kako postoji dobra volja i u Vladi i u Saboru da se uz promjenu članka 9. potpiše Protokol između Vlade i Ministarskog vijeća BiH. I BiH je voljan prihvatiti promjenu članka 9., a mi držimo da je tom promjenom Sporazum prihvatljiv, dodao je Vučak.

Župan Ivan Šprlje zahvalio je vijećnicima koji su jednoglasno prihvatili Deklaraciju, ali i građanima Dubrovačko-neretvanske županije koji su, kazao je, pokazali kako nisu spremni dopustiti narušavanje hrvatske teritorijalne cjelovitosti. Podsjetio je kako je Hrvatska godinama izdvajala u fond za nerazvijene bivše države, ali i kako unatoč tomu naša zemlja sada ne svojata nijedan gospodarski objekt u BiH iako su mnogi, dodao je, izgrađeni našim novcem.

Šprlje je zaključio kako izgradnja mosta Pelješac - Klek nema alternative, jer bi se njime izbjegao prolaz kroz Neum.

Pročitajte više