Skupština Kosova odbacila raspravu o razgovorima u Beču

VEĆINOM glasova Skupština Kosova u četvrtak je odbacila prijedlog zastupnika Demokratske partije Kosova o nastavku parlamentarne rasprave o usvajanju političke platforme o dijalogu između Prištine i Beograda 14. listopada u Beču.

Demokratska partija Kosova zatražila je da se o pitanju skorašnjeg dijaloga Skupštini danas obrati predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je rekao da prije početka dijaloga s Beogradom treba postići politički konsenzus kosovskih stranaka.

Kosovski predstavnici će, sudeći prema današnjim događajima u parlamentu, na bečke razgovore ići bez jasne zajedničke platforme jer stranke ne mogu postići zajedničko stajalište o dijalogu sa srbijanskim predstavnicima.

Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove izjasnio se za pregovore jer drži da nema razloga koji bi sprječavali kosovske Albance da prihvate inicijativu o kontaktima s Beogradom. Demokratska partija Kosova prije dijaloga ustraje na postizanju konsenzusa i jasnog stava kosovskoga parlamenta.

Alijansa za budućnost Kosova zahtijeva da prije kontakata s Beogradom kosovske institucije dobiju više ovlasti te da pod nadležnost kosovske vlade dođu i ministarstva pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri u srijedu je odredio sastav kosovskog izaslanstva na pregovorima o praktičnim pitanjima koji će sa srpskom stranom početi 14. listopada u Beču. U izaslanstvo su pozvani predsjednik Kosova Ibrahim Rugova, predsjednik parlamenta Kosova Nexhat Daci, premijer Bajram Rexhepi, ministrica zdravstva Resmia Mumxhiu i srpski koordinator za povratak raseljenih Milorad Todorević te dvojica ministara iz Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Pročitajte više