Skupština Srbije: Četnicima i partizanima ista prava

ODLUKOM Skupštine Srbije od utorka pripadnici ravnogorskog (četničkog) pokreta od 1941. do 1945. godine imaju ista prava kao i partizani, pravo na mirovine i invalidnine, ali i na "Ravnogorsku spomenicu 1941.", po uzoru na "Partizansku spomenicu" koju su dobivali pripadnici partizanskog pokreta.

Za prijedlog Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u utorak se u parlamentu izjasnilo 176 (od ukupno 250) zastupnika, dok su protiv glasala 24 zastupnika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića i Socijaldemokratske partije Nebojše Čovića. Nije glasovalo devet zastupnika, a četvero se uzdržalo od glasovanja.

Zakon je prihvaćen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na povijesnoj istini, pa je nužno da se u pravima izjednače svi koji su se borili protiv okupatora, fašista i nacista.

Višednevnu skupštinsku raspravu prošloga tjedna obilježile su burne rasprave u Skupštini i javnosti.

Unuk osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića, Vojislav, zastupnik Srpskog pokreta obnove u parlamentu, kazao je da je donošenje Zakona "zakašnjela satisfakcija za dobar dio potomaka pripadnika ravnogorskog pokreta u Srbiji da su njihovi djedovi i očevi bili istinski borci za slobodu Srbije", dok su predstavnici udruge boraca iz Drugoga svjetskog rata, SUBNOR-a, Zakon ocijenili kao "nacionalnu uvredu", jer je Srbija "prva zemlja u Europi koja je jedan kvislinški pokret proglasila oslobodilačkim i antifašističkim".

Pročitajte više