Slavonski Brod: Otvorena izložba o Dragutinu Schwendemannu

U sklopu projekta "Zavičajnici malo spominjani, prešućivani i zaboravljeni", Muzej brodskog Posavlja večeras je izložbom predstavio život i djelo Brođana Dragutina Schwendemanna (1882. 1969.) zlatara, draguljara, gravera i slikara. L

Uz to što je izložbom predstavljen slikarski i zlatarski rad Dragutina Schwendemanna, ona je ujedno i doprinos proučavanja života brodske građanštine između dva svjetska rata.

Autori izložbe su kustosica Muzeja Danijela Ljubičić Mitrović te Schwendemannov unuk, publicist Stribor Uzelac Schwendemann, koji je Muzeju darovao vrijednu donaciju slika svoga djeda te ustupio materijal za izložbu.

Dragutin Schwendemann bio je iznimno aktivan u društvenom, kulturnom i športskom životu Broda, te inicijator osnivanja i agilni član brojnih klubova i društava. Jedan je od inicijatora osnivanja Gradskog muzeja, kojemu je davao potporu i donirao u njegove zbirke.

Izložbu o Dragutinu Schwendemannu, koju prati vrijedan i bogato tekstualno i slikovno opremljen katalog, otvorio je brodski gradonačelnik Jozo Meter.

(Hina) xvruz yjn

Pročitajte više