Sljedeći tjedan mogla bi pasti vlada Therese May

Foto: Hina/EPA

GLASANJE o povjerenju premijerki Theresi May održat će se sljedeći tjedan, objavio je danas Daily Telegraph, dodajući da će se 48 pisama potrebnih da se pokrene glasanje o povjerenju sakupiti tijekom dana.

>> Kaos u Britaniji: Vlada se raspada, May pred smjenom. Što će biti s Brexitom?

Ranije je agencija Reuters javila, pozivajući se na jedan izvor koji naziva vjerodostojnim, da je 48 pisama konzervativnih zastupnika koliko je potrebno da se pokrene glasovanje o povjerenju već skupljeno.

Ipak, britanski mediji donose i jednu dobru vijest za britansku premijerku koja prolazi kroz najteže dane svog mandata: Michael Gove, njen ministar okoliša i bivši ministar obrazovanja i pravosuđa za kojeg se od jučer piše da također razmišlja o ostavci, ipak je odustao od takvog poteza. Ovo je, piše Telegraph, znatno pomoglo Mayinim šansama da ostane u Downing Streetu.

Michael Gove ipak ne daje ostavku

Gove je danas rekao novinarima da je usredotočen na rad na tome da ostvari "pravi dogovor za budućnost". Upitan ima li povjerenja u premijerku May, odgovorio je: "Apsolutno imam. Također se radujem nastavku rada s mojim kolegama iz vlade i svim kolegama u parlamentu kako bih osigurao da dobijemo najbolju moguću budućnost za Britaniju. Mislim da je apsolutno vitalno da se usredotočimo na ostvarenje ispravnog dogovora u budućnosti i osiguravanja da u područjima koja su toliko bitna za britanski narod možemo dobiti ispravni ishod."

Da je to učinio, ovaj utjecajni torijevac bi se pridružio nizu ministara i državnih tajnika, njih četvero, koji su već dali ostavku zbog neslaganja oko sporazuma o Brexitu i tako možda izazvao pad vlade. 

Jučer se prvo pojavila glasina da je upravo Goveu ponuđeno mjesto ministra za Brexit, ispražnjeno naprasnom ostavkom Dominica Raaba. Gove je, piše BBC, navodno odgovorio da će prihvatiti poziciju samo pod uvjetom da može izmijeniti postignuti dogovor, ali i May i vodstvo EU-a dali su do znanja da nema govora o mijenjanju dogovora. Stoga je Gove odbio preuzeti ministarsku fotelju.

Podsjetimo, May je jučer navečer na konferenciji za medije obećala da će se nastaviti boriti za sporni nacrt ugovora o Brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom, ali i poručila da smatra da je to najbolji mogući sporazum o Brexitu. 

"Svakom žilicom svog bića znam da je put kojim sam išla najbolji za moju zemlju", rekla je i dodala kako je radila u interesu Velike Britanije i Britanaca. "Hoću li ga uspješno završiti? Hoću", dodala je. 

Povjerenje premijerki stavlja se na kušnju ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu. Vjerojatno će se glasanje o povjerenju održati u utorak, dodaje Daily Telegraph.

Pročitajte više