Šljivančanin i Radić mogu svjedočiti o ratnim zločinima na Ovčari, ako žele

PREDSJEDNIK Vijeća za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu, Vesko Krstajić, najavio je danas mogućnost da bi bivši oficiri JNA, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, mogli svjedočiti na suđenju optuženima za ubojstvo više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, prenosi B92.

"Radić je oslobođen, dok će Šljivančaninu uskoro isteći kazna zatvora u Haškom tribunalu i on bi, ukoliko tužitelj ne podnese žalbu, mogao biti pušten na slobodu, pa bi ih sud, ukoliko pristanu, mogao pozvati da svjedoče", rekao je Krstajić na početku ponovljenog suđenja u Beogradu.

Suđenje šesnaestorici optuženih počelo je čitanjem optužnice i saslušanjem optuženih. Pošto je članu sudskog vijeća Gordani Petrović-Božilović istekao mandat sutkinje za ratne zločine 1. listopada, suđenje je krenulo ispočetka, sa novim članom vijeća. Vrhovni sud Srbije krajem 2006. godine ukinuo je prvostupanjsku presudu u cjelini i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je počelo u ožujku.

Vijeće za ratne zločine godinu dana ranije je osudilo 14 osoba na višegodišnje kazne zatvora, a dvije oslobodio optužbe. Za ubojstva zarobljenika studenog 1991. godine optuženi su: Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Milan Lančužanin, Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Predrag Madžarac, Milan Vojinović, Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić Miroslav Đanković, Predrag Dragović, Nada Kalaba, Slobodan Katić i Marko Ljuboja.

Svi optuženi su se i danas, po treći puta, izjasnili da nisu krivi. Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Foto: AFP

Pročitajte više