SLOVAČKA OBILJEŽILA 60. OBLJETNICU ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA, NAJVEĆU POBUNU U II. SVJETSKOM RATU

Slovačka je u nedjelju u Banskoj Bystrici (u središtu zemlje) obilježila 60. obljetnicu ustanka protiv fašističkog režima koji je tada bio uspostavljen u toj zemlji i njegovih nacističkih saveznika, događaja o kojemu se, unatoč njegovim razmjerima, malo znade u ostatku Europe.

"Vojna pobuna našeg naroda, najveća pobuna u Drugom svjetskom ratu s obzirom na broj stanovnika, nedvojbeno nas je vratila u veliku međunarodnu antifašističku koaliciju", kazao je slovački predsjednik Ivan Gašparovič pred tri tisuće uzvanika.

Pobuna je "pokazala da slovački narod nikada nije prihvatio fašističku diktaturu i barbarsku nacističku ideologiju", dodao je u govoru koji je održao u gradu Banska Bystrica, gdje je ustanak i počeo 29. kolovoza 1944., istog dana kada su nacističke snage ušle u Slovačku.

Odlučna srušiti Čehoslovačku Njemačka je potaknula stvaranje Slovačke, 14. ožujka 1939., kada je ustanovljena profašistička države koju je vodio katolički svećenik Mozef Tiso.

Ustanak je omogućio da se privremeno oslobodi čitavo središte i istočni dio Slovačke te da se dva mjeseca pruža otpor nacističkim i fašističkim snagama.

U borbama i u logorima poginulo je od osam do deset tisuća ljudi, a više od 5.300 osoba pronađeno je u zajedničkim grobnicama, navodi povjesničar Dušan Halaj.

Na svečanost su pozvani glavni europski čelnici, ali došao je samo novi češki premijer Stanislav Gross.

Francuska i Njemačka poslale su ministre za europska pitanja, Claudie Haignere i Hansa Martina Buryja.

(Hina) xvrad yrt

Pročitajte više