Slovenci ne odobravaju objavu fotografije onesviještenog Drnovšeka

ČITATELJI ljubljanskog "Dela" nekorektnim su ocijenili potez glavnog urednika tog lista koji je dopustio da se na naslovnoj stranici objavi fotografija predsjednika države Janeza Drnovšeka u nesvjesnom stanju, pokazala je anketa tog lista.

"Delo" je u subotu objavilo anketu po kojoj 57 posto ispitanika smatra da je objavljivanje fotografije na kojoj Drnovšeka nakon nesvjestice uzrokovane velikom vrućinom i umorom pridržavaju predsjednik parlamenta France Cukjati i jedan general slovenske vojske nije bilo primjereno. Njih 32 posto smatra da je list postupio ispravno, a ostali nemaju mišljenja o tome.

Glavni urednik lista Peter Jančič izjavio je da su na njega iz predsjendikova kabineta vršili pritisak da se fotografija ne objavi, ali da se tome odhrvao i da je u suprotnom bio spreman dati ostavku.

"Da fotografija nije objavljena, dao bih ostavku. O tome što će biti u novinama ne odlučuje državni protokol, kabineti ili javno mišljenje i takvu bi fotografiju objavili u svim normalnim državama, gdje se je to već i događalo bez obzira je li riječ o papi ili nekom državniku", tvrdi Jančič.

Drnovšeka je kratkotrajna nesvjestica uhvatila za vrijeme državne proslave dana državnosti prošle subote na večer, nakon napornog dana punog obveza i na velikoj vrućini.

Glavni urednik vodećeg slovenskog političkog dnevnika tvrdi da bi postupio drukčije da se radilo o anonimnoj privatnoj osobi, ali da javne ličnosti i političari nemaju pravo na zaštitu takve vrste i da javnost o njima sve mora znati.

Pročitajte više