Slovenci nepovjerljivi prema "Europi dviju brzina"

Neuspjeh summita Europske unije o ustavnom rješenju dočekan je u Sloveniji, koja iduće godine ulazi u njeno punopravno članstvo s devet ostalih "pridruženih članica", sa stanovitim razočaranjem.

"Iako je Europska unija dviju brzina na nekim područjima, kao što je zajednička europska valuta euro, te šengenski sporazum, zapravo već realnost, ne bi bilo dobro da to postane princip djelovanja", komentirao je za slovensku televiziju u nedjelju ministar za europske poslove Janez Potočnik najave da bi Njemačka i Francuska mogle djelovati kao "Europa prve brzine" bez obzira na ustavna razmoilaženja.

"Takve izjave si mogu priuštiti velike članice EU-a poput Njemačke i Francuske, no manjim poput Slovenije europski ustav i te kako treba", piše u komentaru od ponedjeljka vodeći ljubljanski list "Delo". Komentator tog lista Boris Jež ide i dalje, pa "ustavnu krizu" Europe uspoređuje s jugoslavenskom ustavnom krizom i njenim raspadom.

"Vodeće sile Francuska i Njemačka u stanovitom smislu igraju ulogu Srbije u vrijeme Miloševića: Jedan čovjek - jedan glas, ali Jugoslavija na tom jednostavnom receptu nije mogla funkcionirati", navodi Jež.

(HIna) fl br

Pročitajte više