Slovenija: 1200 ukradenih bicikala godišnje

U SLOVENIJI se svake godine ukrade oko 1200 bicikala, pa je policija objavila posebnu brošuru o tome kako spriječiti kradljivce.

Najvažnija je preporuka: Ne držite bicikl duže vremena ispred kuće ili u veži kao na izložbi jer "što lopov ne vidi, to ga neće dovesti u napast".

Skuplje modele bicikala, preporuka je policije, treba osigurati kao i automobil, a svakako odmah prilikom kupnje treba zabilježiti njihov broj s okvira. Svake godine policija - koja inače uspješno riješi četvrtinu prijavljenih slučajeva - zabilježi i stotinjak pokradenih vlasnika koji su to zaboravili učiniti, pa imaju malo mogućnosti da im se ukradeno vrati na osnovi "umjetničkog opisa" njihova rekvizita.

Krađe bicikala opet su u porastu jer je samo u prvih 6 mjeseci ove godine u Ljubljani prijavljeno 580 slučajeva, a često je riječ o narkomanima koji na taj način žele doći do novaca na brz način. Omiljena mjesta za krađe su parkirališta pred kino-dvoranama. Brošura sa savjetima protiv kradljivaca bicikala tiskana je u deset tisuća primjeraka, a dijeli se besplatno, zajedno s obrascem o prijavi krađe.

Pročitajte više