Slovenija: Na prostituciji godišnja zarada od 20 milijuna eura

PREMA neslužbenim procjenama u Sloveniji se prostitucijom bavi oko 1400 osoba, a na toj se djelatnosti godišnje ostvari promet od skoro 20 milijuna eura.

Taj podatak objavila je komercijalna televizijska postaja POP-TV, na tragu slučaja umrle Ukrajinke Olene Popik koja je umrla u Mostaru, a za koju je utvrđeno da je prije dvije godine radila i u Sloveniji.

Prema podacima koje je spomenuta televizijska postaja iznijela u prilogu posvećenom problemu prostitucije, spolne usluge takve vrste u Sloveniji koristi između 38 i 40 tisuća prvenstveno muških osoba u starosti od 15 do 64 godine.

Mišljenja o tom problemu različita su, no svi se slažu da dekriminalizacija prostitucije, do koje je došlo prije tri godine, nije riješila pitanje učinkovite zdravstvene kontrole.

"Da smo onda promijenili zakone barem na području zdravstvene zaštite, mogli bismo otkrivati bolesti kod prostitutki i smanjiti rizik nekih infektivnih bolesti", rekao je u prilogu Roman Jakič, zastupnik liberalnih demokrata (LDS) u parlamentu. Jakič se zalagao za legalizaciju prostitucije.

Na policiji tvrde da je dekriminalizacija rada prostitutki dovela do toga da su one ipak spremnije na suradnju s policijom,jer se ne boje pritvaranja i krivičnog progona koji im je ranije prijetio, a poznati psihijatar Janez Rugelj rekao je da prostituciju uopće ne odobrava.

"U bordele odlaze frustrirani muškarci koji nisu sposobni uspostaviti pravi odnos sa ženom", njegovo je psihološko tumačenje pojava.

Pročitajte više