Slovenija: Pritisak birača i rokova na formiranje vlade

SLOVENSKI birači željeli bi da što prije dođe do formiranja vlade s čvrstom većinom u parlamentu, a za to je neophodno da u buduću vladu uđe jedna od dviju vodećih stranaka lijevog centra, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski list "Dnevnik".

Na pitanje koju bi stranku vjerojatni budući mandatar Janez Janša trebao pozvati u svoju koaliciju, najviše ispitanika navelo je Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD). Za koaliranje Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) sa ZLSD-om zauzima se 15,8 posto ispitanika, a za koaliranje SDS sa Bajukovom Novom Slovenijom (N.Si), koja je inače sigurna koalicijska partnerica Janše, zauzima se 13,8 posto ispitanika. Tek nakon toga kao potencijalni partneri u Janšinoj vladi na listi očekivanja birača slijede DESUS (Demokratska stranka umirovljenika) sa 13,7 posto, pa liberalni demokrati (LDS) sa 11,5 posto - što je gotovo isključena kombinacija formiranja "velike" koalicije dviju najvećih stranaka u novom parlamentu, zatim slijede Slovenska pučka stranka (SLS) sa 7,3 posto i Slovenska nacionalna stranka (6,0 posto).

ZLSD je zadnjih je 12 godina sudjelovala u koalicijskim vladama koju su formirali liberalni demokrati (LDS), do izbora održanih 3. listopada ove godine najjača politička stranka u državi, a zbog tijesnog ukupnog rezultata ljevice i desnice na izborima Janša bi s njom mogao računati na formiranje vlade koja bi stabilno vladala u iduće četiri godine, podsjeća list. "Dnevnik" navodi da ispitivanje pokazuje kako se mišljenje javnosti poklapa i s namjerama samog Janše kao budućeg mandatara, iako su prvi razgovori Janše i predsjednika ZLSD-a Boruta Pahora pokazali da tu suradnju neće biti lako ostvariti.

Kako navodi "Dnevnik", ispitivanje provedeno krajem prošlog tjedna pokazalo je da je većina javnosti naklonjena ideji o formiranju koalicije stranaka desnog centra koje su pobijedile na izborima, ali uz dodatak jedne jače stranke s lijevog političkog pola, vjerojatno ZLSD-a, jer je LDS sada doživljena kao stranka koja je na izborima potučena. Zanimljivo je, dodaje list, da su ZLSD-u kao potencijalnom partneru u vladi naklonjeni i birači koji su na izborima glasovali za Janšinu stranku.

Ispitivanje znači i svojevrstan pritisak na što skorije formiranje vlade kako bi "postizborni vakuum" trajao što kraće. Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u ponedjeljak počinje konzultacije sa strankama, namijenjene traženju imena mandatara za sastav vlade koja bi imala većinu u 90-članskom parlamentu. Ukoliko bi čekao krajnje rokove za svoj prijedlog, Drnovšek bi s njime mogao izaći pred parlament tek u drugoj polovici idućeg mjeseca. S druge strane, uz pritisak glasača da se vlada formira što prije, postoji i svojevrstan pritisak kalendara međunarodnih događaja na tu dinamiku budući da sadašnja vlada Antona Ropa obavlja tekuće poslove. Tako će se, primjerice, 25 i 26. studenoga u Portorožu održati sastanak predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kojemu je Slovenija zemlja-domaćin.

Pročitajte više