Slovenija: promjena zakona o javnoj upravi

Slovenski parlament većinom je glasova u četvrtak promijenio zakon o javnoj upravi koji se odnosi na 34.000 zaposlenih u državnim službama i omogućuje lakšu smjenu i premještaje na druga radna mjesta.

Parlamentarna opozicija lijevog centra optužila je vladu premijera Janeza Janše da je tako donijela pravni okvir za smjene politički nepodobnih u javnoj upravi.

Odbijajući takve tvrdnje, ministar za javnu upravu Gregor Virant izjavio je da zakon omogućava da ministri i drugi istaknuti državni dužnosnici mogu birati osobe s kojima mogu normalno surađivati. Promjena na najvišim položajima neće biti mnogo, najviše šezdesetak, ocijenio je Virant.

Promjene zakona omogućuju zamjenu čelnih kadrova i njihovo premještanje na drugo radno mjesto prije kraja mandata bez dokazivanja da su u svom poslu napravili krupne greške, kako je to do sada bio slučaj. Zakon se među ostalim može primijeniti na načelnike policijskih uprava, direktora porezne i carinske uprave, predstojnike stručnih službi vlade, glavne tajnike po ministarstvima itd.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više