Slovenija: Protivnici uključenja u NATO traže distanciranje od SAD-a

ULAZAK u NATO potreba je slovenske političke klase, a ne naroda, glavna je teza s kojom nekoliko dana pred referendum o ulasku u EU i NATO nastupaju protivnici ulaska u transatlantski vojni savez, među kojima je i nekoliko manjih parlamentarnih stranaka.

Među njima je i Nacionalna stranka koju vodi Zmago Jelinčič, a koja drži da bi neuspjehu referenduma o NATO-u mogao pomoći i vjerojatni američko-britanski napad na Irak. Jelinčičev zamjenik i parlamentarni zastupnik Sašo Peče u utorak je pozvao predsjednika vlade Antona Ropa i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da se odlučno distanciraju od američke akcije u Iraku.

"Slovenija u Iraku nema teritorijalnih niti ekonomskih interesa, a američki državni tajnik Colin Powell u petak je i Sloveniju naveo kao državu koja podržava akciju u Iraku", ustvrdio je Peče koji tvrdi da će u suprotnom opravdano zaključiti da Rupelovo potpisivanje proameričke izjave skupine Vilnius 10 nije bilo slučajnost.

Najistaknutiji slovenski dužnosnici pozvali su inače birače da u svojoj pozitivnoj odluci za ulazak u NATO vode računa o pozitivnim učincima tog čina za buduće generacije i za gospodarstvo, te da ih od toga ne odvrati trenutačno stanje oko iračke krize. Analitičari na osnovi zadnjih ispitivanja ipak tvrde da je - za razliku od potpore EU-u - u nekoliko kritičnih dana podrška birača ulasku u NATO prilično varirala, a i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel upozorava da bitka za NATO u slovenskoj javnosti unatoč svemu još nije definitivno dobivena.

(Hina) fl sb

Pročitajte više