Slovenija: Rupelovu diplomatsku akademiju istražuje tužiteljstvo

Slovenska državna tužiteljica Zdenka Cerar potvrdila je u ponedjeljak navode ovdašnjih medija da se vodi "predkazneni postupak" u vezi afere u koju je upleten ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Tužiteljica je izjavila da je Rupel osumnjičen za pokušaj osnivanja "diplomatske akademije" za čija je "početna sredstva" namjeravao odobriti oko 40.000 eura, u suprotnosti sa zakonom i propisima, a na toj bi ustanovi u slobodno vrijeme bio i predavač.

Najavila je da će okružni državni tužitelj ovoga tjedna obavijestiti javnost u vezi sa spomenutom istragom i o tome hoće li protiv Rupela početi kaznena istraga.

Rupel je početkom godine u svojstvu ministra vanjskih poslova prekinuo ugovor o izobrazbi slovenskih diplomata na ljubljanskom fakultetu političkih znanosti, potpisavši ugovor s "Diplomatskom akademijom" iz Portoroža, institucijom u osnivanju i bez uvjeta za takvo djelovanje. Rupelovu aktivnost, nakon što se priča pojavila u novinama, počeo je istraživati šef vladina ureda za borbu protiv korupcije Boštjan Penko, pa je stvar završila prijavom tužiteljstvu.

Kako je u ponedjeljak, u izjavi za javnost, navela glasnogovornica MVP-a Nataša Prah, Rupel je "osobno zainteresiran da se predkazneni postupak što prije završi i da se sve sumnje odbace".

(Hina) fl rt

Pročitajte više