Slovenija: Većina mladih između 25 i 35 godina starosti živi kod roditelja

MLADI u dobi od 25 do 30 godina u Sloveniji većinom još uvijek žive kod roditelja, jer su stanovi preskupi, a stambeni je problem i jedan od razloga da se mladi parovi kasnije odlučuju za prvo dijete, pokazalo je istraživanje koje je je na 302 ispitanika u toj dobi napravila agencija CATI, a objavila studentska organizacija Ljubljanskog sveučilišta.

Pedeset i sedam posto ispitanika navelo je da žive kod roditelja ili rodbine i da nemaju sredstava za kupnju stana ili podstanarstvo.

Četrdeset i pet posto sudionika istraživanja navelo je stambeni problem i nedostatak stalnih prihoda kao osnovni razlog zašto se mladi parovi sve kasnije odlučuju za rođenje prvog djeteta.

Statistički podaci govore da je u zadnjih 13 godina starost žena koje prvi put rađaju podignuta s 24 na više od 27 godina. Istraživanje pokazuje da država nije dosta napravila na rješenju stambene problematike mladih, a tako je ocijenilo i 90 posto sudionika ankete.

Mladi su, navodi studenska organizacija, sve češće prisiljeni na podstanarstvo u stanovima u vlasništvu države koje dobivaju kao socijalni slučajevi i u kojima plaćaju manju stanarinu, ali samo sedam posto njihovih molbi za takve stanove im biva odobreno.

Pročitajte više