Slovenija: Za sada bez redukcija u potrošnji struje

UNATOČ neprilikama koje u u proizvodnji električne energije izazvala dugotrajna suša i niski vodostaji rijeka, u Sloveniji ne planiraju redukcije niti probleme u opskrbi električnom energijom.

Kako su za "Delo" izjavili predstavnici slovenske elektroprivrede Eles, u inozemstvu su zakupljene dovoljne količine električne energije koje su namijenjene osiguranju nesmetanog djelovanja elektroenergetskog sustava u slučaju da ispadne neki od većih domaćih proizvođača, no problem je u tome što se cijena energije na europskom tržišltu u zadnje vrijeme povećava.

Osim toga, zbog liberalizacije tržišta energijom Eles više nije zadužen za osiguranje dugoročnih manjkova energije nego je to stvar proizvođača i kupaca, u prvom redu Holdinga Slovenske elektrarne koji raspolaže najvećim kapacitetima.

Potrošnja električne energije u ljetnim mjesecima posljedica je među ostalim i sve veće upotrebe klimatskih uređaja, ocjenjuju slovenski stručnjaci.

Kako je za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV ocijenio Marjan Novšak iz nuklearke Krško, u najvećem slovenskom energetskom objektu u lipnju je proizvodnja zbog smanjenog vodostaja rijeke Save bila manja za 20 posto, a u srpnju prosječno za 15 posto, a ako se sadašnje prilike nastave mogla bi opet biti dodatno smanjena.

Nuklearkina turbina hladi se naime vodom iz Save koja ovih dana u svom toku blizu Ljubljane ima samo 70 posto prosječnog najnižeg protoka, a kod Krškoga on iznosi 41,8 kubičnih metara u sekundi.

Budući da je Krško u suvlasništvu Hrvatske i Slovenije, do smanjenje ekoloških kriterija zagrijavanja Save - čime bi se proizvodnja u Krškom opet mogla povećati - može doći samo u suglasnosti obaju partnera, no o tome se u Sloveniji za sada još ne razmišlja.

Suvlasnici bi naime u slučaju da se na to odluče od države trebali tražiti promjenu vodoprivredne dozvole koja im u sadašnjim uvjetima ograničava ispust zagrijane vode kojom se hladi turbina jer nuklearka rijeku Savu ne smije dodatno zagrijati za više od tri stupnja celzijusa.

Slovenski vodoprivredni stručnjaci kao najveći hidrološki problem ovog sušnog ljeta vide upravo Savu dok je stanje na Muri i Dravi (na kojima se nalazi više hidrocentrala vežnih za istočni dio države) bolje. Proizvodnja struje u Dravskim elektranama smanjena je doduše za 20 posto u tjedan dana, ali se u tu rijeku i u Muru još uvijek slijevaju znatne količine vode od otopljenog snijega u gornjem toku.

Slovenski vodoprivredni stručnjaci ocjenjuju da bi za radikalno popobljšanje sadašnjeg stanja voda u rijekama bila potrebna jaka kiša u trajanju nekoliko dana. To, najavljuju prognostičari, nije moguće očekivati prije jeseni.

(Hina) fl sb

Pročitajte više